Η σύγχρονη τεχνολογία και η γεωργία ακριβείας, που βρίσκουν εφαρμογή στην πρωτογενή παραγωγή, συνιστώνται από τους ειδικούς για τις μεγάλες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Τι γίνεται, όμως, όταν πρέπει να εφαρμοστούν σε μικρό κλήρο και κτηνοτροφικές μονάδες; Έχουν τα ίδια αποτελέσματα;

Με τις περισσότερες μονάδες στη χώρα μας να είναι συγκριτικά μικρότερου μεγέθους και τις οικονομίες κλίμακος να δρουν ουσιαστικά… ενάντια στον μικρό αγρότη, το στοίχημα για την εφαρμογή τεχνολογιών που θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει και να αναπτυχθεί φαίνεται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, η χρήση εξιδεικευμένων τεχνολογιών, που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής μιας μικρής εκμετάλλευσης και στη διαφοροποίηση των αγροτικών προϊόντων της, μπορεί να δώσει τη λύση.

Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, ο αριθμός των μικρών εκμεταλλεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η Ελλάδα, όπου η γεωργία ακριβείας συχνά δέχεται κριτικές σχετικά με το γεγονός ότι στην ουσία αφορά και εφαρμόζεται μόνο σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις, αποκλείοντας τον μικρότερο κλήρο. Επ’ αυτού, σημαντική είναι η άποψη της ελληνικής εταιρείας πληροφορικής Neuropublic, που αποτελεί την ηγέτιδα επιχείρηση στον κλάδο, η οποία υποστηρίζει πως «πρέπει να διασφαλιστεί η συμμετοχή των μικρών ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη νέα τεχνοοικονομική επανάσταση που συντελείται. Σε αυτήν που θα μας οδηγήσει να παράγουμε περισσότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, χωρίς όμως τον αποκλεισμό των μικρότερων και ασθενέστερων».

Ποιες τεχνολογίες χρειάζονται οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις;
Σύμφωνα με τον Pete Nelson, αντιπρόεδρο Αγροτικής Καινοτομίας της αμερικανικής εταιρείας Memphis Bioworks, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των βιοεπιστημών, «η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες μικρής κλίμακας τόσο στο να αυξήσουν την αποδοτικότητα της παραγωγής τους όσο και στο να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους».

Αυτές οι τεχνολογίες αφορούν την παρακολούθηση του εδάφους, τον εξοπλισμό τηλεματικής, τη βιομετρική τεχνολογία στην κτηνοτροφία και την πρόσβαση στις αγορές.

Παρακολούθηση εδάφους

Στο έξυπνο αγρόκτημα του μέλλοντος, οι αισθητήρες παρακολούθησης εδάφους κρίνονται απαραίτητοι τόσο για τον έλεγχο παρασίτων όσο και για τη σωστή άρδευση και λίπανσή του. Το κόστος, όμως, μιας τέτοιας εγκατάστασης για έναν μικρό παραγωγό είναι απαγορευτικό. Μικρής κλίμακας συστήματα αισθητήρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με συστήματα στάγδην άρδευσης και αυτό να αποτελέσει ιδανική λύση για μικρότερες εκτάσεις.

Τηλεματικός εξοπλισμός

O τηλεματικός εξοπλισμός, τεχνολογία που έχει συνδεθεί με μεγάλα αγροτικά μηχανήματα, όπως τα τρακτέρ, είναι ζωτικής σημασίας και στη γεωργία μικρότερης κλίμακας. Με τη συγκομιδή να είναι μία από τις πιο δαπανηρές διαδικασίες, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αγροτικών μηχανημάτων υπόσχονται ρομποτικά μηχανήματα λίπανσης και συγκομιδής μικρότερου μεγέθους, σε προσιτές τιμές τα προσεχή χρόνια.

Παρακολούθηση της μονάδας

Τεχνολογίες ελέγχου της υγείας, της συμπεριφοράς και του αριθμού των ζωικών μονάδων, αλλά και νέα συστήματα φωτισμού για τα πτηνοτροφεία χαρακτηρίζουν τις κτηνοτροφικές μονάδες του κοντινού μέλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία Cowlar είναι ένα έξυπνο μη επεμβατικό κολάρο, που παρακολουθεί τη θερμοκρασία και τη συμπεριφορά των αγελάδων και, στη συνέχεια, παρέχει συστάσεις για τη βελτίωση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους.

Η τεχνολογία HerdDogg αφορά ενώτια που εφαρμόζονται στο αφτί του ζώου, παρέχοντας τη δυνατότητα αναγνώρισής του, αλλά και παρακολούθησης της υγείας του, ενώ το Coopboss είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται στα κοτόπουλα και αφορά μικρής κλίμακας πτηνοτροφεία.

Πρόσβαση στις αγορές

Η είσοδος μικρών παραγωγών σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγοροπωλησίας προϊόντων αποτελεί τη γέφυρα σύνδεσης των μικροκαλλιεργητών με τους καταναλωτές. Οι ηλεκτρονικές αγορές θα δίνουν τη δυνατότητα στους μικρής κλίμακας αγρότες να προσφέρουν την ημερήσια παραγωγή τους, όπως κηπευτικά, φρούτα, μέχρι και αβγά, φρέσκα στην πόρτα των καταναλωτών.