Για να μην μείνει όνειρο η παραγωγική ανασυγκρότηση

γράφει ο Νίκος Λάππας

Στις αρχές της εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020. Εκεί, τα μέλη της, οι «56 σοφοί του αγροτικού κόσμου», που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συζήτησαν για το μέλλον της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αγροδιατροφής, της υπαίθρου και των κατοίκων της και, φυσικά, για το μέλλον των αγροτών.

Πέραν των πολλών που συζητήθηκαν, επανήλθε, κάποια στιγμή, το θέμα της γνωστής αντιπαράθεσης γύρω από την καθυστέρηση απορρόφησης των πόρων του ΠΑΑ. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, παρουσίασε τα τελευταία ποσοστά απορρόφησης, που ανέρχονται στο 9,3% και που –κατά την εκτίμησή του– θα αγγίξουν το 16% στο τέλος του έτους. Απαντούσε, με αυτόν τον τρόπο, στον αρμόδιο ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, πριν λίγους μήνες, παρουσίαζε την τότε εικόνα, σύμφωνα με την οποία οι απορροφήσεις ήταν στο 5%, το δεύτερο χειρότερο ποσοστό της ΕΕ.

Όλα αυτά θα αποτελούσαν μία απλή στιγμή των γνωστών πολιτικών αντιπαραθέσεων, εάν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν παρουσιαζόταν ένας πρώτος απολογισμός του ΠΑΑ 2007-2013.

Τα πρώτα αυτά στοιχεία που αναφέρθηκαν ήταν τόσο συντριπτικά, που –μάλλον– θα κάνουν όσους ενδιαφέρονται απλά για τους ρυθμούς απορρόφησης των διαφόρων Προγραμμάτων να σωπάσουν.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ όσα ειπώθηκαν ήταν –μάλλον– αυτό που αφορούσε τα Σχέδια Βελτίωσης, δηλαδή το Μέτρο που απασχολεί περισσότερο από πολλά άλλα. Από τα 7.000 σχέδια, που εγκρίθηκαν την περίοδο 2007-2013, υλοποιήθηκαν μόλις τα 2.002 από αυτά! Αλλά, ακόμη και αυτά δεν αφορούσαν την εγκατάσταση κάποιων σύγχρονων σταβλικών εγκαταστάσεων, εκμεταλλεύσεων φυτικής παραγωγής, ή την εφαρμογή κάποιων νέων τεχνολογιών και παραγωγικών μεθόδων. Αφορούσαν, σε ποσοστό άνω του 70%, αγορά τρακτέρ και παρελκόμενων. Όσο, λοιπόν, δεν απαντάμε και δεν βρίσκουμε λύσεις σε τέτοιες παθογένειες στην ουσία του αγροδιατροφικού ζητήματος, η παραγωγική ανασυγκρότηση θα παραμένει μακρινό, απραγματοποίητο όνειρο.