Για Χονγκ Κονγκ και Ντουμπάι ετοιμάζεται το ελληνικό ακτινίδιο

Διαβατήριο επιτυχίας το σχήμα, το μέγεθος και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά

Για Χονγκ Κονγκ και Ντουμπάι ετοιμάζεται το ελληνικό ακτινίδιο

Brand εξωστρέφειας σε αγορές-κλειδιά, όπως της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Καναδά, «χτίζει» το ελληνικό ακτινίδιο. Τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις ανοίγουν αυτή την περίοδο την αγορά του Καναδά, αρχής γενομένης από το Μόντρεαλ, με τις πρώτες παραγγελίες να έχουν ήδη γίνει και τις αποστολές να είναι προ των πυλών. Οι ελληνικές εταιρείες θα δοκιμάσουν στη συνέχεια τις εξαγωγικές τους δυνάμεις στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, προσεγγίζοντας το πολλά υποσχόμενο κοινό της Κίνας. Επόμενος σταθμός είναι το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, όπου τα ελληνικά ακτινίδια θα επιχειρήσουν να ανοίξουν εξαγωγικούς ορίζοντες στην εξαιρετικά δυναμική αγορά των ΗΑΕ.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ΝΕΣΠΑΡ και ΝΕΣΤΟΣ και οι εταιρείες Αλκυών ΑΕ και Γκουστέρα ΑΕ, έκαναν το πρώτο τους βήμα για εξαγωγικό άνοιγμα στον Καναδά, με εφαλτήριο μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων της Βορείου Αμερικής, τη SIAL Canada 2016. Στη διάρκεια της έκθεσης, τα ελληνικά προϊόντα δεν κέρδισαν απλά την ψήφο εμπιστοσύνης των επισκεπτών της έκθεσης και των καταναλωτών που τα δοκίμασαν στα ράφια 10 κεντρικών σούπερ μάρκετ του Μόντρεαλ. Μέσα από 250 συναντήσεις με 50 από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς-διανομείς του καναδικού λιανεμπορίου –και όχι μόνο– έθεσαν τις βάσεις για τις πρώτες εξαγωγές, που ήδη ξεκινούν αυτή την περίοδο. Ενδεικτική της θερμής υποδοχής που επεφύλαξε το οργανωμένο λιανεμπόριο στο ελληνικό ακτινίδιο, ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας του Καναδά στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις να επισκεφτούν τις εγκαταστήσεις του στο Μόντρεαλ, με το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι κάθε άλλο παρά…ακαδημαϊκό.

Οι τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 12-13% της εγχώριας παραγωγής ακτινιδίου, προσεγγίζουν τον Καναδά στο πλαίσιο του κοινοτικού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος προώθησης εξαγωγών «Premium European Kiwi». Το τριετές πρόγραμμα, ύψους 3 εκατ. ευρώ, υλοποιείται με κοινοτικά, εθνικά κονδύλια και ιδία συμμετοχή.

Premium ποιότητα

Ρωτήσαμε τον επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Win, που έχει αναλάβει την υλοποίηση των δράσεων προώθησης, Αλέξανδρο Αραμπατζή, ποια είναι τα δυνατά σημεία του ελληνικού ακτινιδίου, που το καθιστούν ελκυστικό για τις ξένες αγορές. Μεταφέροντας στην «ΥΧ» την εμπειρία από τις επαφές στο Μόντρεαλ, μας εξήγησε ότι το ελληνικό ακτινίδιο είναι ένα premium προϊόν για τις Τρίτες χώρες, με τα χαρακτηριστικά του (πλούσια γεύση, ζωηρό χρώμα και ιδανικό σχήμα) να προσελκύουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι το ελληνικό ακτινίδιο να βρει τη θέση που του αξίζει στα ράφια δυναμικών αγορών, που έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και αγοραστική δυνατότητα, όπως οι τρεις χώρες-στόχοι. Η εμπειρία του Καναδά έδειξε ότι το ελληνικό προϊόν, με διαβατήριο τα υψηλά ευρωπαϊκά στάνταρντς ποιότητας, μπορεί να «κοντράρει» επάξια τον ανταγωνισμό, καθώς το σχήμα, το μέγεθος και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά θεωρείται ότι υπερέχουν των ανταγωνιστών.

Μείωση της εξάρτησης από τις παραδοσιακές αγορές

Οι τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις, που στοχεύουν στο άνοιγμα νέων αγορών, όπως του Καναδά, της Κίνας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν ήδη ευρείς ορίζοντες εξωστρέφειας. Μέσω του προγράμματος, επιδιώκουν να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία του ελληνικού ακτινιδίου και να μειώσουν την εξάρτηση από παραδοσιακές αγορές, όπως η ρωσική.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός ΝΕΣΠΑΡ, τον οποίο εκπροσώπησε στην αποστολή ο Μιχάλης Ξεκαρφωτάκης, ιδρύθηκε το 1994 από ομάδα παραγωγών του Χρυσοχωρίου του δήμου Νέστου, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών και τη διάθεση των φρέσκων σπαραγγιών. Το 2002, έχοντας εδραιώσει την παρουσία του στο σπαράγγι, ο συνεταιρισμός άνοιξε τους ορίζοντές στην παραγωγή ακτινίδιου, καθώς τα πειράματα έδειξαν ότι η περιοχή ήταν ιδανική για την καλλιέργεια.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός ΝΕΣΤΟΣ, που εκπροσωπήθηκε στον Καναδά από τον Γιώργο Παναγιωτίδη, ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την ανάπτυξη της καλλιέργειας του σπαραγγιού. Το 2004 επέκτεινε τη δραστηριότητα στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, καταφέρνοντας να κερδίσει σε λίγα χρόνια την αναγνωρισιμότητα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Η εταιρεία Αλκυών ΑΕ, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Πενλίογλου, έχει τις εγκαταστάσεις της στην Καβάλας και δραστηριοποιείται στο εμπόριο σταφυλιών, κερασιών και ακτινιδίων. Διαθέτει μια υπερσύγχρονη μονάδα, που διασφαλίζει άριστες συνθήκες στη διατήρηση των προϊόντων της και συνεργάζεται με ένα στόλο ψυγείων για την ποιοτική μεταφορά στον τελικό αποδέκτη.

Η είσοδος της Γκουστέρα ΑΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Λούτσιγκα, στον χώρο του ακτινίδιου έγινε το 1989, όταν το προϊόν έκανε τα πρώτα βήματα στον κάμπο της Χρυσούπολης. Στα σύνορα με τον υγροβιότοπο του Νέστου, η εταιρεία τροφοδοτεί σήμερα την ευρωπαϊκή αγορά με πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής καλλιέργειας.

Νατάσα Φραγκούλη