Χ. Γιαννακάκης: Έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες για τις ανακτήσεις

Χ. Γιαννακάκης: Έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες για τις ανακτήσεις
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το περασμένο καλοκαίρι μια ομάδα μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις οργανώσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ανακτήσεις –όπως προκύπτει από ρυθμίσεις δανείων του 1992 και του 1994– πήρε την πρωτοβουλία να διαπραγματευτεί τις διαδικασίες ανάκτησης.

Μετά από αίτημα 17 μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή του υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.

-Διαφήμιση-

Εκεί, αποφασίστηκε να συσταθεί μια ολιγομελής ομάδα συνεταιρισμών, για τη διαχείριση του προβλήματος, στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος της Ένωσης Βόλου, Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος», Θανάσης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας – Ρέα, καθώς και η κα. Αναστασία Χατζηστρατή, διευθύντρια της ΕΑΣ Γιαννιτσών.

Επίσης, αποφασίστηκε να επανεξεταστούν τα επιτόκια από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, λαμβάνοντας υπ’ όψη κοινοτικές διατάξεις. Συμφωνήθηκε, επιπλέον, η ομάδα διαχείρισης του προβλήματος να ενημερώσει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για το πρόβλημα και να ζητήσει τη στήριξη του πολιτικού κόσμου.

Ακολούθως, το υπουργείο ζήτησε από τις οργανώσεις να αποστείλουν στοιχεία από τα αρχεία τους, ώστε να προσδιορίσει την ωφέλεια που είχαν από τις παραπάνω ρυθμίσεις. Υπήρξε στενή συνεργασία των συνεταιριστικών οργανώσεων με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα κόμματα. Στη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε η δυνατότητα μακροπρόθεσμης ρύθμισης των όποιων ποσών τελικά καταλογιστούν.

Θα ακολουθήσει σειρά επισκέψεων και ενεργειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συνέργεια των Ελλήνων ευρωβουλευτών για να συνεξεταστεί εάν και κατά πόσο είναι εφικτή η ελάφρυνση των προς ανάκτηση ποσών και η δυνατότητα ρύθμισης σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου.

Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρξε ρύθμιση για Ιταλούς αγρότες, από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ανακτώμενων ποσών για 14 χρόνια ατόκως. Πιστεύουμε ότι η ελπίδα να πετύχουμε άριστα αποτελέσματα είναι εφικτή.

Οι προσπάθειες που γίνονται συσπειρώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους συνεταιρισμούς και τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων, μαζί με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική εκμετάλλευση από κανέναν. Κρατάμε χαμηλούς τους τόνους της διαπραγμάτευσης και επιδιώκουμε την απαλλαγή των συνεταιριστικών μας οργανώσεων.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμβάλει με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του στην κοινή μας προσπάθεια είναι καλοδεχούμενος. Ήδη, πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και ήδη τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Ας μην ανατρέψουμε, ας μην τινάξουμε στον αέρα ό,τι καλό έχει γίνει και ό,τι άριστο μπορούμε τελικά να πετύχουμε.  

-Διαφήμιση-
Delegate