Γιγαντώνεται ο ρόλος της Κίνας στις εισροές και την αγροδιατροφή

Γιγαντώνεται ο ρόλος της Κίνας στις εισροές και την αγροδιατροφή

Μεγαλώνει διαρκώς το ενδιαφέρον της Κίνας για τον αγροδιατροφικό κλάδο, καθώς η χώρα επενδύει συνεχώς σε επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα. Σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής επενδυτικής τράπεζας Rabobank, το αποτύπωμα της χώρας στην παγκόσμια αγροδιατροφική αλυσίδα αυξάνεται συνεχώς, με συνολικά έξι εξαγορές εταιρειών του κλάδου τα τελευταία έξι χρόνια, γεγονός που καταδεικνύουν τις γεωργικές… προτεραιότητες που έχει θέσει η Κίνα, αλλά και τον ρόλο που φαίνεται ότι θα παίξει η πιο πολυπληθής χώρα του πλανήτη στην παγκόσμια γεωργία.

Η ανάγκη σίτισης περίπου 1,5 δισ. κατοίκων, φαίνεται ότι ωθεί την Κίνα στην κορυφή συμφωνιών και επενδύσεων στην αγροδιατροφή. Πρόσφατα, ο Alex Zhang, συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Beijing Hosen Investment Management, με επενδύσεις 300 εκατομμύριων δολαρίων σε επιχειρήσεις τροφίμων που σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα, δήλωσε στην ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος AgFunderNews: «Ολόκληρη η βιομηχανία της χώρας εκσυγχρονίζεται με ταχύτητα που δεν έχουμε δει ξανά στην ιστορία της κινεζικής βιομηχανίας τροφίμων. Εάν ακολουθήσουμε ένα παρόμοιο μοτίβο με αυτόν της εξέλιξης της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων, θα πετύχουμε καλύτερη ενοποίηση του κλάδου, περισσότερες εμπορικές πωλήσεις και εξαγωγές από μεγάλες κινεζικές εταιρείες τροφίμων».

Μεγάλες εξαγορές στα αγροχημικά

Η έκθεση της Rabobank, εστιάζει, επίσης, στην εξαγορά της ελβετικής εταιρείας αγροχημικών και βιοτεχνολογίας Syngenta από την ChemChina, ως σημαντική κίνηση στον επιχειρηματικό χώρο. Η Syngenta αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά ξένης επιχείρησης στην ιστορία της Κίνας έως σήμερα, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε, με την εξαγορά του 98% της εταιρείας, μόλις τον Αύγουστο του 2017.

Η συμφωνία άγγιξε το αστρονομικό ποσό των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ, σύμφωνα με την Rabobank, «ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας και των προϊόντων της Syngenta με την κινεζική τεχνολογία και κουλτούρα της ChemChina αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη αυτού του στόχου», αναφέρει η έκθεση.

Η πιο πρόσφατη «γεωργική» επένδυση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, με την Κινεζική CITIC Agri Fund να εξαγοράζει βραζιλιάνικο τμήμα της εταιρείας Dow, με εργοστάσια επεξεργασίας σπόρων και ερευνητικά κέντρα.

Επένδυση και στις ζωοτροφές

Η Κίνα μπορεί να είναι σε θέση να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης σε κρέας μέσω της εγχώριας παραγωγής, αλλά οι ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία εισάγονται σε μεγάλο βαθμό.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται, και αυτό απαιτεί την αύξηση της παραγωγής ζωοτροφών που βασίζονται κυρίως στη καλλιέργεια σόγιας. Η κυβέρνηση της χώρας έχει εκφράσει την επιθυμία να αυξήσει την καλλιεργήσιμη έκταση σόγιας κατά 30% μέχρι το 2026, ενώ οι εξαγορές εκτάσεων στο εξωτερικό μπορεί να αποτελέσουν λύση στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Η έκθεση, συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εξαγορά της προμηθευτικής εταιρείας αγροτικών προϊόντων Noble Agri από τη Σιγκαπούρη, και της ολλανδικής εταιρείας εμπορίας σιτηρών Nidera από την κινεζική COFCO.

Επίσης, η μεγάλη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Shuanghui αγόρασε τον αμερικανικό γίγαντα παραγωγής χοιρινού κρέατος Smithfield το 2013, μαζί με 146.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, προς 4,7 δισ. δολάρια, γεγονός που θα συμβάλει και στην προμήθεια ζωικών πρωτεϊνών.

Τέλος, υπάρχουν αποδείξεις πως οι μελλοντικές επενδύσεις της Κίνας πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην «τεχνολογία που θα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα του ζωικού κεφαλαίου».