Γιώργος Χαλκιάς, Πρόεδρος ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας: Η άνοδος των τιμών είναι συγκυριακή

Οι τιμές έχουν ανέβει. Το θέμα είναι ότι είναι ελάχιστες οι ποσότητες. Εάν, για παράδειγμα, δεν υπήρχε αυτή η κακοκαιρία που δίνει μικρές ποσότητες, είναι βέβαιο ότι οι τιμές, π.χ. στην ντομάτα, θα ήταν πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Στον συνεταιρισμό, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση λόγω κακοκαιρίας (πολύ λιγότερες ποσότητες σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή, μπορεί να είναι ακόμα και στο 1/3), μπορεί να είναι καλύτερες οι τιμές, αλλά οι παραγωγοί αναγκάζονται να κόβουν αυτές τις μικρότερες ποσότητες, αγουρωπά τα προϊόντα τους. Αυτό το κάνουν, όμως, γιατί ναι μεν υπάρχει καλή τιμή, αλλά κόβουν πολύ πιο νωρίς από την ώρα τους επειδή είναι αναγκαίο να έχουν κάποια έσοδα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

-Διαφήμιση-

Οι συγκυριακά καλύτερες τιμές στα προϊόντα δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες που έχουν από ποσότητες. Η ζημιά, τόσο της τελευταίας κακοκαιρίας όσο και αυτής που περιμένουμε τις επόμενες μέρες, δεν θα δείξει τώρα το μέγεθος της απώλειας, αλλά μετά από 1,5-2 μήνες.

-Διαφήμιση-
Delegate