Α. Γκλέτσος στην “ΥΧ”: Μειώνεται η αγροτική παραγωγή της Στυλίδας

Τραγικό λάθος η μονοκαλλιέργεια ελιάς στην περιοχή. Υπάρχει δυνατότητα για αμπέλια και θερμοκήπια

Α. Γκλέτσος: Μειώνεται η αγροτική παραγωγή της Στυλίδας

Αντιμέτωποι με το μεγάλο πρόβλημα του αυξημένου κόστους καλλιέργειας βρίσκονται οι αγρότες του Δήμου Στυλίδας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «ΥΧ» ο δήμαρχός της, Απόστολος Γκλέτσος. Επιπλέον, μας τονίζει ότι το γεγονός της μονοκαλλιέργειας ελιάς (ΠΟΠ Κονσερβολιά Στυλίδας) και η ανυπαρξία εθνικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Γκλέτσο, οι ελαιοπαραγωγοί γίνονται έρμαια των εμπόρων –κυρίως των Ιταλών– που αγοράζουν φθηνά το έστω και μικρών ποσοτήτων λάδι τους, το τυποποιούν και το πωλούν σε πολλαπλάσια τιμή στις αγορές του εξωτερικού. «Όταν δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική μεταποίησης δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Α. Γκλέτσος στην "ΥΧ": Μειώνεται η αγροτική παραγωγή της Στυλίδας

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Στυλίδας, μας μίλησε για τα προβλήματα των αγροτών: «Το σημαντικότερο πρόβλημα με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι παραγωγοί της Στυλίδας και φυσικά όλοι οι Έλληνες αγρότες είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εργατικά, όλος δηλαδή ο κύκλος της παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται οι καλλιεργητικές φροντίδες (π.χ. λιγότερο πότισμα), άρα και η παραγωγή. Ως εκ τούτου, ο παραγωγός αποκομίζει λιγότερα έσοδα και πέφτει το βιωτικό του επίπεδο». Σε ερώτησή μας αν οι παραγωγοί της περιοχής έχουν φθάσει στο σημείο να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους, ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, μας τόνισε ότι «ευτυχώς δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο, αλλά αν συνεχιστεί η κατάσταση, ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι και με αυτό το φαινόμενο».

Καλλιέργειες

Επίσης, ο κ. Γκλέτσος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μονοκαλλιέργειας ΠΟΠ Κονσερβολιά Στυλίδας, τονίζοντάς μας ότι το θεωρεί «πρόβλημα και τραγικό λάθος. Θεωρώ ότι και ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να είναι σαν το χρηματιστήριο. Ο κάθε ένας –έστω και οι μικροί παραγωγοί– να… παίζουν με διαφορετικά προϊόντα οπότε αν ενδεχομένως χάνει σε ένα, να έχει τη δυνατότητα να κερδίσει από ένα άλλο». Και προσθέτει: «Στην περιοχή μας, εκτός από τις ελιές, θα μπορούσαμε να έχουμε αμπέλια και θερμοκήπια αφού τα πεδινά μας έχουν νερά. Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής, ώστε εξασφαλίσουμε φθηνή ενέργεια στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες».

Να δοθεί προτεραιότητα στη μεταποίηση

Σε ερώτησή μας αν υπάρχουν μονάδες μεταποίησης στη Στυλίδα ο κ. Γκλέτσος μας απάντησε θετικά, αλλά, όπως σημείωσε, θα μπορούσαν να είναι αρκετά μεγαλύτερης κλίμακας. «Όταν δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική στήριξης της μεταποίησης, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Επίσης, για παράδειγμα, σας αναφέρω ότι με έναν νόμο θα μπορούσαμε να είχαμε διευθετήσει το πρόβλημα του λαδιού. Να έλεγε, δηλαδή, ότι δεν είναι δυνατόν να εξάγεται λάδι αν δεν είναι τυποποιημένο ή κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή. Μόνο έτσι λύνονται τα προβλήματα, με θαρραλέες πρωτοβουλίες».

Έρμαια των εξαγωγέων οι ελαιοπαραγωγοί

Παράλληλα, ζητήσαμε τον κ. Γκλέτσο να μας μεταφέρει τη δική του εικόνα σχετικά με την εμπορική πορεία του της ΠΟΠ Κονσερβολιάς Στυλίδας. «Η βρώσιμη ελιά που καλλιεργείται στην περιοχή μας δεν έχει καθόλου καλή τιμή, όπως προβληματικό είναι και τα λάδι μας, αυτό το λίγο που παράγουμε. Θα μπορούσαν να μην είναι έτσι τα πράγματα, αλλά με τις πολιτικές που ακολουθούνται όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φθάσει στο σημείο οι έμποροι –οι Ιταλοί κυρίως– να αγοράζουν το λάδι μας 3 ευρώ το κιλό, για παράδειγμα, να το συσκευάζουν και να το πουλάνε σε πολλαπλάσια τιμή. Υπάρχουν συνεταιρισμοί στη Στυλίδα, αλλά αν δεν έχουν την στήριξη του υπουργείου και του κράτους, δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα να γίνονται έρμαια των εξαγωγέων. Δυστυχώς, ο δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει, διότι είναι τέτοιο το νομικό πλαίσιο που μας απαγορεύει να δημιουργήσουμε κερδοσκοπική επιχείρηση. Όταν ανέλαβα την θέση του δημάρχου, πίστευα ότι αυτό θα έκανα. Όμως, μετά ακριβώς από την εκλογή μου βγήκε νόμος που έλεγε ότι ένας δήμος δεν μπορεί να έχει κερδοσκοπική εταιρεία».

Του Χρήστου Διαμαντόπουλου