Χαμόγελα όλο ζάχαρη από τους τευτλοπαραγωγούς της Θεσσαλίας

Στροφή των παραγωγών στα τεύτλα λόγω αυξημένης συνδεδεμένης και καταβολή της ολοκληρωμένης ενίσχυσης. Ποιοτική η φετινή χρονιά στη Θεσσαλία

Γλύκες στον κάμπο από τευτλοπαραγωγούς

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για τους τευτλοπαραγωγούς του κάμπου τη φετινή χρονιά, τόσο για το εισόδημά τους όσο και για την παραγωγή γενικότερα. Στην παρούσα φάση, τα τεύτλα εξελίσσονται στην πιο κερδοφόρα καλλιέργεια, με τους παραγωγούς να αυξάνουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, φέτος στον κάμπο μαζί με την περιοχή του Δομοκού, που εξυπηρετείται από το εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα, σπάρθηκαν επιπλέον 1.400 στρέμματα σε σχέση με πέρυσι, ήτοι 12.800 στρ. φέτος, έναντι 11.400 στρ. το 2015.

Από αυτά τα 10.000 στρ. υπολογίζονται στον Νομό Λάρισας (στα Φάρσαλα 3.500 στρ.), στην Καρδίτσα περίπου 1.000 στρ., στα Τρίκαλα 800 στρ. και στο Δομοκό 800 στρ. Και να σκεφτεί κανείς ότι η περσινή χρονιά, λόγω του προβλήματος ρευστότητας της βιομηχανίας, ήταν δύσκολη, με τους παραγωγούς να έχουν λαμβάνειν ακόμη για την περσινή σοδειά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των τευτλοπαραγωγών και μηχανατόρων, Θόδωρο Δαλακούρα, «προ ημερών πληρωθήκαμε ένα 15% των περσινών οφειλών και απομένει ένα 20% για την εξόφλησή μας, την οποία προσδοκάμε στα μέσα Ιουλίου, οπότε και θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση του δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς.Μεγαλύτερη είναι η αγωνία από τους μηχανάτορες, οι οποίοι έχουν πληρωθεί μόνο τα μισά».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος του εργοστασίου Ζαχάρεως στη Λάρισα, Νίκος Αθανασίου, αναφέρει πως «στην παρούσα φάση οι τευτλοπαραγωγοί προχωρούν σε ποτίσματα και ψεκασμούς φυλλωμάτων, ενώ η ποιότητα των τεύτλων είναι πολύ καλή. Η καλλιέργεια, αν και είναι πρώιμη, εξελίσσεται πολύ καλά και φέτος η προσμονή των αποδόσεων αγγίζει τους 80.000 τόνους». Υπενθυμίζεται ότι και η φετινή σοδειά που θα συγκεντρωθεί στη Λάρισα θα μεταφερθεί μέσω ΟΣΕ (έχει υπογραφεί η νέα σύμβαση με τον σιδηρόδρομο για τέσσερις συρμούς σε ημερήσια βάση) στο εργοστάσιο του Πλατέως. Στο εργοστάσιο της Λάρισας απασχολούνται στην παρούσα φάση περίπου 20 άτομα, ως εποχικό προσωπικό (κυρίως στο Κέντρο Συγκομιδής τεύτλων), ενώ περί τα τέλη Αυγούστου, με την επίσημη έναρξη της καμπάνιας, θα προσληφθούν επιπλέον 30 άτομα.

Ωστόσο, το μέλλον ανήκει στους τευτλοπαραγωγούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι του χρόνου το εισόδημά τους θα αυξηθεί, καθώς η συνδεδεμένη ενίσχυση (με βάση τα στρέμματα) από τα 52 ευρώ\στρ. που είναι φέτος θα πάει στα 72 ευρώ\στρ., ενώ υπάρχει και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση, που θα ενισχύσει το εισόδημα του παραγωγού με άλλα 32 ευρώ/στρ.

  • Γιώργος Ρούστας