Γλυκόπικρη γεύση αφήνουν τα καρπούζια στον παραγωγό

Λίγο πριν την αυλαία

Γλυκόπικρη γεύση αφήνουν τα καρπούζια στον παραγωγό
-Διαφήμιση-
Delegate

Φτάνοντας σχεδόν στο τέλος τους για τη φετινή χρονιά, τα καρπούζια, αν και γλυκά από τη φύση τους, εξαιτίας των τιμών για τον παραγωγό από την αρχή του καλοκαιριού, αφήνουν μια γεύση… πικρή.

Μέτρια χαρακτηρίζουν την περίοδο από τις αρχές Ιούνη, που ξεκίνησε η συγκομιδή του καρπουζιού, μέχρι και τα μέσα του Αυγούστου, καλλιεργητές από την Ηλεία και την Χαλκιδική. Όπως μας εξηγεί ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, πρόεδρος των νέων αγροτών Χαλκιδικής, «τα καρπούζια στην περιοχή μας ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού, τον Ιούνη, με την σχετικά χαμηλή τιμή των 0,20 ευρώ το κιλό. Και αυτό γιατί σε αυτή την τιμή πρέπει να προσθέσουμε και τα έξοδα του παραγωγού την συγκεκριμένη περίοδο, ο οποίος επιβαρύνεται με το έξτρα κόστος, για παράδειγμα για τα σκέπαστρα. Συγχρόνως, στα μέσα του καλοκαιριού, η ίδια τιμή των 0,20 ευρώ είναι μια καλή τιμή για τον παραγωγό, αφού δεν έχει αυτά τα πρόσθετα έξοδα».

Αυτές τις ημέρες, οι παραγωγοί στην Χαλκιδική πληρώνονται μέχρι και 15 λεπτά το κιλό, ενώ η ζήτηση για καρπούζι έχει περιοριστεί σημαντικά.

-Διαφήμιση-

Ο Διονύσης Τακτικός, παραγωγός από την Ηλεία, μας λέει στην συνέχεια ότι αυτή την περίοδο, οι παραγωγοί απολαμβάνουν από 0,10 ως 0,12 ευρώ το κιλό για το καρπούζι. Την χαμηλή αυτή τιμή αποδίδει στο γεγονός ότι το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου δεν βοήθησε, μιας και οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να δουλέψουν λόγω της περιορισμένης ζήτησης.

Να σημειωθεί ότι στην λιανική πώληση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα καρπούζια πωλούνται στη λαϊκή αγορά από 0,39 ως και 0,49 ευρώ το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ από 0,27 ως 0,36 ευρώ το κιλό. Στη χονδρική πώληση διατίθενται από 0,19 ως 0,23 ευρώ, στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, και 0,23 ως 0,28 ευρώ στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών.

Ανθή Γεωργίου