Έλλη Τσιφόρου: Γυναικεία υπεροχή σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα

Η υπεύθυνη του γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου, μιλά για τις Ελληνίδες αγρότισσες και την εικόνα τους εκεί που χτυπά η καρδιά της Ευρώπης

Έλλη Τσιφόρου: Γυναικεία υπεροχή σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα

«Δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα χωράφια και στις στάνες, αλλά όταν έρχονται σε επαφή με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών κερδίζουν τις εντυπώσεις για τις ουσιαστικές επισημάνσεις που κάνουν σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα».

Την εικόνα αυτή για την εντύπωση που έχουν δημιουργήσει στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην «πρωτεύουσα» της Ευρώπης οι Ελληνίδες αγρότισσες μεταφέρει μέσω της «ΥΧ» η υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου. Γνωρίζει καλά τα τερτίπια της «γραφειοκρατίας» στα ψηλά κτήρια της ΕΕ και με την επιστημονική κατάρτιση, αλλά και την επαγγελματική εμπειρία της, παρά το νεαρό της ηλικίας της, καταφέρνει να αντεπεξέρχεται τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα των επαφών τους με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, προς όφελος πάντα των Ελλήνων αγροτών και αγροτισσών.

Η Έλλη Τσιφόρου με σπουδές στην Επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα και στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας κατάλαβε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στα… σαλόνια των Βρυξελλών ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί έχουν αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων στην πατρίδα. «Ένιωσα ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε εκεί. Οι αγρότες και οι τεχνοκράτες είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, οι οποίοι πρέπει όχι μόνο να συνυπάρξουν, αλλά και να συνεργαστούν στενά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ». Το αποτέλεσμα της συνύπαρξης αυτής, όμως, και της συνεργασίας είναι εξαιρετικό, αν κρίνει κανείς από την επόμενη επισήμανση της κας Τσιφόρου: «Οι αγρότες διψούν για πληροφορίες από τους τεχνοκράτες και οι τεχνοκράτες παίρνουν ανάσες από τους αγρότες».

Ουσία γένους θηλυκού

Σημαντική είναι η αξία και των όσων η υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέφερε για τις αγρότισσες, που επισκέπτονται κατά καιρούς την… καρδιά της ΕΕ: «Αρχικά, εντυπωσιάζει τους πάντες η υπερηφάνεια που έχουν οι γυναίκες του πρωτογενούς τομέα για τη δουλειά τους. Και αυτή η υπερηφάνεια φαίνεται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στους άνδρες συναδέλφους τους. Κάνουν ερωτήσεις ουσίας στους τεχνοκράτες, ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις, με στόχο να δώσουν στον ρόλο τους τη διάσταση που του αρμόζει. Δεν τους ενδιαφέρουν τα “παιχνίδια” ηγεσίας που παίζονται, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει και θα αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας».

Βέβαια, εκτός από τη θετική εικόνα, υπάρχει και η άλλη που κάνει τις Ελληνίδες αγρότισσες να υπολείπονται των συναδελφισσών τους των άλλων χωρών. «Στη Σκανδιναβία, για παράδειγμα», επεσήμανε η κα Τσιφόρου, «οι αγρότισσες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τη… φολκλορική εικόνα που έχουν στην Ελλάδα. Μπορεί να πηγαίνουν στο χωράφι και στη στάνη, όμως είναι και μπιζνεσγούμεν. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Μπορεί να παίζει ρόλο ότι πρόκειται για έναν κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο. Από το χωράφι μέχρι τα γραφεία της ΕΕ οι άνδρες κυριαρχούν».

Και δεν έχει άδικο η Έλλη Τσιφόρου, αφού από τους 12 αντιπροέδρους των Copa – Cogeca (των κεντρικών ευρωπαϊκών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων που επίσης εδρεύουν στις Βρυξέλλες), μόνον δύο είναι γυναίκες και προέρχονται από την Πορτογαλία και τη Λετονία. Η… ανδροκρατία αυτή φαίνεται και από ακόμη ένα στοιχείο. «Δεν υπάρχει σαφής στόχευση για ενίσχυση των γυναικών του πρωτογενούς τομέα. Ισχύουν τα ίδια που ισχύουν για τους άνδρες και μόνο τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κάποιες θετικές διαφοροποιήσεις υπέρ των νέων αγροτισσών», πρόσθεσε η κα Τσιφόρου.

Παρά, λοιπόν, όλα αυτά τα αρνητικά, η Ελληνίδα αγρότισσα, όταν έρχεται σε επαφή με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις και να τους κάνει να αναρωτιούνται γιατί δεν παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. «Κάνουν πολύ περισσότερα από τις υπόλοιπες Ευρωπαίες συναδέλφους τους. Και τα καταφέρνουν», συμπλήρωσε η υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.