Η 2η Γιορτή Μελιού στην Κομοτηνή

Η 2η Γιορτή Μελιού στην Κομοτηνή

Με την συμμετοχή μελισσοπαραγωγών και κοινού πραγματοποιήθηκε η 2η Γιορτή Μελιού στην Κομοτηνή από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ροδόπης «Το Κεντρί» από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με μια ημερίδα για την διατροφική αξία του μελιού που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου ενώ τις επόμενες δυο μέρες φιλοξενήθηκε έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων από παραγωγούς στην πλατεία Ειρήνης.

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Καρακωστίδης ενώ για την ποιότητα μελιού μίλησε ο Καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ Ανδρέας Θρασυβούλου. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η διατροφολόγος Σταυρούλα Γκιουζελίδου η οποία μίλησε για τον ρόλο του μελιού στη διατροφή ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Αίγυπτο όπου η βασίλισσα Κλεοπάτρα έπαιρνε το μπάνιο της σε γάλα και μέλι για την καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού μελιού το οποίο είναι διαυγές και μάλιστα κάποια μέλια ξεχωρίζουν κι έχουν ονομασία προέλευσης όπως το μέλι Ελάτης Μαινάλου που παράγεται στην Αρκαδία.

Διατροφικά, σημείωσε ότι μια κουταλιά μέλι είναι σημαντική για την διατροφή καθώς περιέχει τα περισσότερα από τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες κι έχει μόνο 60-65 θερμίδες. «Το μέλι είναι αντιμικροβιακό, μπορεί ν’ αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών, συντελεί στην επούλωση των πληγών, βοηθάει στην αντισηψία του στόματος, την αποτοξίνωση του οργανισμού, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπραΰνει τον λαιμό, βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αποτελεί αντίδοτο στην μέθη, βοηθάει στην θεραπεία της αναιμίας, έχει αντικαρκινική δράση, δρα καρδιοπροστατευτικά, βοηθάει στην θεραπεία του στομάχου, συντελεί στην καταπολέμηση των αλλεργιών και λειτουργεί ευεργετικά κατά της κόπωσης, ειδικά τα σκουρόχρωμα μέλια». Επίσης, το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταπλάσματα, βοηθάει στην θεραπεία των πληγών και των εξανθημάτων, αλλά και στην αισθητική του προσώπου, του σώματος και βέβαια δίνει λάμψη στα μαλλιά.

Η κ. Γκιουζελίδου εξήγησε ότι το μέλι έχει πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες αλλά αντενδείκνυται στα βρέφη κάτω του 1 έτους. Το μέλι καταναλώνεται όλες τις ώρες της ημέρας, από το πρωινό, μέχρι την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική για την οποία μίλησε επισταμένα ο ζαχαροπλάστης Μιχάλης Βεζυργιανίδης.

Το τριήμερο έγινε με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.