Η αγορά δεν πληρώνει την ποιότητα στο ρύζι

Τα 25 λεπτά θέλει το εμπόριο

Μπούμερανγκ για τους παραγωγούς οι όροι της συνδεδεμένης στο ρύζι
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Με το… αριστερό άρχισε για τους παραγωγούς η φετινή εμπορική σεζόν στο ρύζι, καθώς οι πρώτες τιμές που ακούγονται στην αγορά δεν ξεπερνούν τα 25 – 26 λεπτά το κιλό.

Μάλιστα, οι έμποροι εμφανίζονται να προσφέρουν τις παραπάνω τιμές τόσο για τα μεσόσπερμα (Japonica) όσο και τα μακρύσπερμα (Indica) ρύζια, όταν στην ίδια περίοδο πέρυσι το αντίτιμο για τα τελευταία έφτανε τα 32 λεπτά το κιλό, όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής. Στα ίδια επίπεδα κινούνται για την ώρα και οι καρολίνες.

-Διαφήμιση-

Σε κάθε περίπτωση, οι προσφερόμενες τιμές δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα της φετινής συγκομιδής η οποία, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν και οι αποδόσεις, που έφτασαν, κατά μέσο όρο, έως και τα 950 κιλά το στρέμμα, ενώ υπήρξαν και χωράφια που ξεπέρασαν κατά πολύ τα 1.000 κιλά, με τη συνολική παραγωγή της χώρας να εκτιμάται για φέτος στους 250.000 τόνους. «Στις τάξεις των παραγωγών επικρατεί μεγάλη απογοήτευση, καθώς, αν και φέτος που η ποιότητα βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα δεν ανταμειφθεί ο καλλιεργητής, τότε αυτό μάλλον δε θα συμβεί ποτέ», σχολιάζει με πίκρα ο κ. Κουιμτζής.

Ο αλωνισμός στην περιοχή της Χαλάστρας ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και οι ποσότητες που έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, δεν ξεπερνούν το 2% αυτών που έχουν συγκεντρώσει οι συνεταιρισμοί, ενώ λίγο υψηλότερο, στο 10%, είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους εμπόρους. Για την ώρα, οι συνεταιρισμοί παίζουν… άμυνα κρατώντας το ρύζι στις αποθήκες τους, ωστόσο οι εκπρόσωποί τους εκφράζουν φόβους ότι οι πιέσεις για να υποχωρήσουν περαιτέρω οι τιμές θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Κουιμτζής αναφέρεται, επίσης, και στο μεγάλο διάστημα πληρωμής των παραγωγών από το εμπόριο, γεγονός που ο ίδιος αποδίδει σε «ανοίγματα» και απλήρωτες υποχρεώσεις που «κουβαλούν» πολλές εταιρείες του χώρου από τις προηγούμενες χρονιές.

Η εξέλιξη της διεθνούς τιμής ρυζιού (2016)

-Διαφήμιση-
Delegate