Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Στερεάς Ελλάδας

Αναπτυξιακά εργαλεία της αγροτικής επιχειρηματικότητας στα χέρια των παραγωγικών ομάδων

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Στερεάς Ελλάδας
Το μεγάλο στοίχημα, για το οποίο πρέπει όλοι να εργαστούμε, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων εντός της περιφέρειάς μας. Η εσωστρέφεια και ο ατομισμός είδαμε ότι οδηγεί σε μαρασμό την κοινωνία και την οικονομία μας… αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος, αν θες να πας μακριά, πήγαινε μαζί με άλλους.
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη στην Περιφέρεια Στερεάς αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο όλων των βαθμίδων της παραγωγικής διαδικασίας, από τον πρωτογενή τομέα έως και τον τριτογενή. Η στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση του Φορέα άρχισε να αποδίδει καρπούς. Είναι σαφές ότι η αποτελεσματικότητα αυτή προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή όλων των παραγωγικών εταίρων.

Τις μέχρι σήμερα δράσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης περιγράφει στην «ΥΧ» ο πρόεδρός της, Γιώργος Κελαϊδίτης:«Η Περιφέρεια Στερεάς, ύστερα από μια ενημερωτική εκστρατεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από άκρη σε άκρη της Στερεάς, προχώρησε, στο τέλος του 2015, στην ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, 15 Δήμων, 4 Επιμελητηρίων, 2 συλλογικών οργάνων, 7 Συνεταιρισμών και 28 επιχειρήσεων. Έτσι, δημιουργήθηκε στους κόλπους της περιφέρειας ένα ανοιχτό για όλους και χωρίς αποκλεισμούς προωθητικό εμπορικό εργαλείο. Το εργαλείο αυτό θα παίξει έναν πολυσύνθετο ρόλο και θα επηρεάσει τις τύχες των παραγωγών και των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και όλου του παραγωγικού δυναμικού της Στερεάς Ελλάδας».

-Διαφήμιση-

Ένα από τα πρώτα βήματα της ΑΣ ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου και υψηλής αισθητικής σήματος. Ο κ. Κελαϊδίτης εξαίρει τη σημασία της αξιοποίησης της διαδικτυακής τεχνολογίας: «Oι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους παραγωγούς μας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να προβάλλουν την επιχείρηση και τα προϊόντα τους, μέσα από ένα micro-site ξεχωριστό για τον καθέναν. Ο επισκέπτης του site μπορεί να περιηγηθεί σε αυτό με δύο τρόπους: ανά κατηγορία προϊόντος ή γεωγραφικά, μέσα από τον διαδραστικό χάρτη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η ιστοσελίδα λειτουργεί και σαν ένα εργαλείο ενημέρωσης των παραγωγών μας για πρωτοβουλίες της περιφέρειας και της ΑΣ που αφορούν δράσεις όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, τα επενδυτικά προγράμματα όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά».
Oι δράσεις της Σύμπραξης έχουν ως κύριο στόχο τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η Σύμπραξη έχει σημαντική παρουσία σε διάφορες θεματικές προωθητικές ενέργειες.

«Oι εκδηλώσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία για την προβολή του αγροδιατροφικού πλούτου της Στερεάς. Η παρουσία των ίδιων των παραγωγών σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, εντός και εκτός συνόρων, είναι μια εξαιρετικής σημασίας εξωστρεφής εμπειρία. Κάποιες από τις πιο εμβληματικές εκθέσεις όπως οι FOOD EXPO ATHENS 2016 & 2017, SIALPARIS 2016, PROWEINDUSSELDORF 2017, κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τόσο τις μεγάλες δυνατότητες των προϊόντων και των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από αυτά, όσο και τη μεγάλη δυναμική που προσδίδει η συλλογική μας παρουσία σαν η μεγάλη οικογένεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Ο κ. Κελαϊδίτης επισήμανε την τεράστια σημασία που έχει η εξωστρέφεια των παραγωγικών δραστηριοτήτων: «Σημαντικά κονδύλια επίσης φιλοδοξεί να αντλήσει η ΑΣ για έντονα εξωστρεφείς επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων του ΕΚ 1144 – «Enjoy, it’s from Europe!». Το πρόγραμμα αυτό αφορά τριετή, στο μέγιστο, επιχειρησιακό σχεδιασμό προώθησης σε συγκεκριμένες χώρες εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, σχεδιάζονται ήδη δράσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση της απόστασης μεταξύ παραγωγών και τελικού καταναλωτή εντός της περιφέρειας. Κάτι τέτοιο θα επιχειρηθεί να γίνει με την οργάνωση από πλευράς περιφέρειας και ΑΣ, B2B αλλά και B2C εκδηλώσεων, που θα παρακινούν για στενότερη συνεργασία παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό».

Κλείνοντας, ο κ. Κελαϊδίτης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: «Σύντομα ανοίγουν μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν δράσεις καινοτομίας μέσα από συνεργατικά σχήματα (Μέτρο 16-Συνεργασία). Μέσα από αυτά, θα επιχειρηθεί η δημιουργία των λεγόμενων Ευρωπαϊκών Συμπράξεων Καινοτομίας, η διασύνδεση της παραγωγής με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών στην αγροδιατροφική αλυσίδα της Περιφέρειας».

-Διαφήμιση-
Delegate