Η αναγκαιότητα σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση και τον τουρισμό αναδείχθηκε σε εκδήλωση στο ΤΕΕ Πάτρας

Απαραίτητο βήμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Πτώση 7,4% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών τον Ιανουάριο του 2019

Μονόδρομο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί η σύνδεση και συνεργασία του πρωτογενούς τομέα και της ελαφράς μεταποίησης γεωργικών προϊόντων με τον τουρισμό. Με τη δημιουργία των κατάλληλων δομών και κυρίως την συνένωση δυνάμεων, στον πρωτογενή τομέα εξασφαλίζονται οι συνθήκες άμεσης διάθεσης της παραγωγής αλλά και διαφήμισης των προϊόντων της ελληνικής γης και αναγνωρισιμότητας σε όλες τις χώρες του κόσμου των οποίων οι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα. Από την άλλη, στον τουρισμό, προσδίδεται ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας και εμπορικό όνομα, στοιχεία διαφοροποίησης δηλαδή, από το μέχρι σήμερα μαζικό μοντέλο που οδηγεί, συν τω χρόνο, σε κορεσμό και απώλειες για την τουριστική αγορά.

Τα παραπάνω συμπεράσματα αναδείχθηκαν την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ΤΕΕ Πάτρας, που διοργάνωσε το «Κοινοτικόν».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Αχαΐας, Ν. Ζαφειρόπουλος, θα πρέπει άμεσα να συνδεθεί η πρωτογενής παραγωγή με τον τουρισμό.

«Τη μερίδα του λέοντος της λιανικής πώλησης των αγροτικών προϊόντων την έχουν τα σούπερ μάρκετ, τα οποία και προσπαθούν να την μεγεθύνουν. Οι παραγωγοί θα πρέπει και αυτοί να βρουν τρόπους να πωλούν την παραγωγή τους χωρίς μεσάζοντες, εκτός από τις λαϊκές αγορές. Πρέπει να ασχοληθούν με τα λεγόμενα farmers markets», τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος και προσθέτει: «Εμείς προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα κέντρο, ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, όπου θα υπάρχουν τα προϊόντα των παραγωγών, τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό, θα αγοράζουν ελληνικά και φρέσκα προϊόντα, σε μόνιμη βάση και σε καλές τιμές». Για να γίνει αυτό όμως, όπως προσθέτει ο κ. Ζαφειρόπουλος, χρειάζεται μεθόδευση και στρατηγική, σοβαρούς και συνειδητοποιημένους αγρότες ώστε να εξασφαλίζονται πάντα επαρκείς ποσότητες προϊόντων. «Δυστυχώς, οι αγρότες δεν μπαίνουν στον κόπο να εμπορευτούν τα προϊόντα τους. Προτιμούν να τα καλλιεργούν μόνο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αχαΐας, Παν. Ρέκκας, τόνισε πως μόνο με τη σύνδεση πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες ποιοτικές θέσεις εργασίας. «Ως παραγωγός, θα ξέρω να κατευθύνω την παραγωγή μου. Θα επενδύω σε αυτήν. Παράγουμε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα πανελλαδικώς, και άλλα ποιοτικά προϊόντα, όπως σταφίδα και κηπευτικά», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, Δημ. Διαμαντόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως θα είναι αρωγοί σε αυτήν προσπάθεια και πως θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων και την τόνωση της αγροτικής οικονομίας. «Να δημιουργηθεί ένα κέντρο όπου θα υπάρχουν τα προϊόντα των παραγωγών, τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».