H αναβίωση των οσπρίων έφερε στον κάμπο την Ωμέγα

Δίκτυο παραγωγών σε συμβολαιακές βάσεις στήνει στη Λάρισα η εταιρεία

Ολοένα και περισσότερα ηχηρά ονόματα από τον κλάδο των οσπρίων προσελκύει στον θεσσαλικό κάμπο το ζωηρό καλλιεργητικό ενδιαφέρον των παραγωγών, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τα συγκεκριμένα προϊόντα, στα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα στηριχθεί κατά έναν μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια η αγροτική οικονομία της περιοχής.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόφαση της Ωμέγα ΑΒΕΕ, των αδερφών Κωνσταντακόπουλου, να επενδύσει στον Νομό Λάρισας, προχωρώντας σε απευθείας συμφωνίες με παραγωγούς φακής, ρεβιθιού και φασολιού και βάζοντας τις βάσεις για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία, στη λογική της συμβολαιακής γεωργίας.

Αποθηκευτικοί χώροι

Ήδη, από τη φετινή χρονιά, η εταιρεία φρόντισε να δώσει το στίγμα των προθέσεών της, προσεγγίζοντας, λίγο πριν το τέλος του αλωνισμού, καλλιεργητές από τα χωριά Χάλκη, Πλατύκαμπο, Γαλήνη, Μελισσοχώρι, Ελευθέριο και Γλαύκη, ενώ παράλληλα μίσθωσε και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στη Γαλήνη. Τα όσπρια αγοράστηκαν σε ιδιαίτερα ικανοποιητικές τιμές (ενδεικτικά, τα ρεβίθια έναντι 1,10 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ), ενώ η εξόφληση, όπως οι παραγωγοί αναφέρουν, πραγματοποιήθηκε εντός τριών ημερών το αργότερο.

Όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ωμέγα ΑΒΕΕ, Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, οι συνολικές ποσότητες που θα απορροφηθούν φέτος από τη Λάρισα αναμένεται να ανέλθουν σε 700 τόνους, ενώ για την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι να υπερδιπλασιαστούν, φτάνοντας τους 1.500 τόνους. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων ενόψει της νέας σεζόν, προκειμένου να γίνεται ταχύτερα και πιο ομαλά η παράδοση των εμπορευμάτων.

«Ήρθαμε για να μείνουμε και να εδραιωθούμε στον νομό, επενδύοντας στο ελληνικό όσπριο και αξιοποιώντας την έντονη κινητικότητα που βλέπουμε από την πλευρά των παραγωγών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας. «Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει μια διαφορετική και, θα έλεγα, πιο σοβαρή προσέγγιση των οσπρίων στον κάμπο. Είναι μια καλλιέργεια χειμερινή και αρκετά αποδοτική ενώ, επιπλέον, έχει χαμηλότερες ανάγκες σε άρδευση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι τα υπόγεια ύδατα υποχωρούν επικίνδυνα στην περιοχή», τονίζει ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Προσθέτει ότι ο στόχος είναι το εγχείρημα να γίνει σε μια συστηματική και οργανωμένη βάση και, σε αυτή την κατεύθυνση, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μιας ομάδας παραγωγών, «οι οποίοι θα αποτελούν σταθερούς συνεργάτες της εταιρείας. Στον Νομό Λάρισας υπάρχουν σοβαροί επαγγελματίες αγρότες με κλήρο, εξοπλισμό και όρεξη. Αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να καλλιεργήσουν σωστά –δεδομένου ότι μας ενδιαφέρει το ποιοτικό προϊόν, αφού απευθυνόμαστε σε μια πελατεία με απαιτήσεις– είμαστε διατεθειμένοι να τους στηρίξουμε με εφόδια και με τεχνογνωσία», σημειώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η εταιρεία έχει ήδη καλέσει τους Λαρισαίους παραγωγούς να δηλώσουν πρόθεση καλλιέργειας μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η παροχή του σπόρου, ο οποίος θα εξοφληθεί στον αλωνισμό.

Επιπλέον, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το επώνυμο ρύζι που διακινεί η Ωμέγα, στη συσκευασία των τελικών προϊόντων που θα αποτελέσουν τον καρπό της συνεργασίας, θα αναγράφονται τόσο η περιοχή όσο και το ονοματεπώνυμο του καλλιεργητή.

Ανοίγει ο ανταγωνισμός

Η Ωμέγα ABEE ιδρύθηκε το 1978 από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο, αδερφό του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, δημιουργού, μεταξύ άλλων, του γνωστού τουριστικού συγκροτήματος Costa Navarino. Η εταιρεία εδρεύει στην Καλαμάτα, ενώ διαθέτει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και τον Ασπρόπυργο Αττικής. Διακινεί όσπρια και ρύζι υπό την ομπρέλα του brand «Ωμέγα», ενώ παράλληλα διατηρεί επιλεκτικές συνεργασίες, στο κομμάτι του private label, με γνωστές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ. Το φιλόδοξο άνοιγμά της στον θεσσαλικό κάμπο κρίνεται ιδιαίτερα θετικό από τους ντόπιους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν να εντείνεται ο ανταγωνισμός σε μια περιφέρεια όπου έχουν ήδη έντονη παρουσία εταιρείες όπως η 3Α, η Αγρότης ΕΠΕ και η Familia Valoglou.