Η αραχίδα της Κρήτης που ξαναγεννιέται παρά τις δυσκολίες

Ζούσε μια ολόκληρη κοινότητα μέχρι τη δεκαετία του ’70 και τώρα πολλοί στρέφουν και πάλι το βλέμμα τους στο αράπικο φιστίκι της Κρήτης

Η αραχίδα που ξαναγεννιέται παρά τις δυσκολίες

Το αράπικο φιστίκι ή αραχίδα ήταν από τις καλλιέργειες που στήριξαν σημαντικά το εισόδημα των κατοίκων μιας μικρής κοινωνίας του Λασιθίου, του Κουτσουρά, μέχρι τη δεκαετία του 1970.

Έκτοτε, στην περιοχή, οι καλλιέργειες που έχουν απομείνει είναι περιορισμένες, αν και το παράδειγμα του παρελθόντος φαίνεται ότι αρχίζει να «εμπνέει» καλλιεργητές, που επιχειρούν να στηρίξουν με εναλλακτικές καλλιέργειες την παραγωγή τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Δημήτρης Στυράκης από τον Μαύρο Κόλυμπο του Δήμου Ιεράπετρας, που ανήκε στην πρώην επαρχεία Σητείας, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια φυτεύει κάθε χρόνο το λεγόμενο και «αράπικο φιστίκι», έχοντας μέχρι σήμερα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι μια καλλιέργεια προσοδοφόρα, αν και εμφανίζει απώλειες ή ζημιές όταν ο καιρός δεν ευνοεί.

«Αποφάσισα να φυτέψω αραχίδες, γιατί γνώριζα από το παράδειγμα του Κουτσουρά ότι τα χώματα της περιοχής μας ευνοούν αυτή την καλλιέργεια. Ξεκίνησα με μισό στρέμμα και μετά από τον πρώτο χρόνο φύτεψα ένα στρέμμα. Δηλαδή, περίπου 500 φυτά. Σύντομα, κατάλαβα ότι είχα πράξει σωστά, γιατί όντως η σύσταση του χώματος βοηθάει, ενώ είναι και μια καλλιέργεια που δεν επηρεάζεται, όπως άλλες, από τους ανέμους, που έχουμε εμείς εδώ στην περιοχή». Η καλλιέργεια αραχίδας άρχισε να εξαφανίζεται από την περιοχή, όταν εμφανίστηκε η θερμοκηπιακή καλλιέργεια, όμως δειλά – δειλά κάνει και πάλι την εμφάνισή της από παραγωγούς που αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως και ο κ. Στυράκης.

«Κάθε χρόνο φυτεύω από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο και η καλλιέργεια φτάνει μέχρι τον Οκτώβριο με Νοέμβριο. Η εμπειρία μου μέχρι αυτή την ώρα μου έχει δείξει ότι και η σχέση κόστους και κέρδους είναι ευνοϊκή, ακόμη και τις χρονιές που, λόγω του καιρού, δεν είναι η παραγωγή όπως θα έπρεπε.

Για παράδειγμα, φέτος, ενώ θα μπορούσα να έχω βγάλει από τα φυτά μέχρι και 700 κιλά, μετά βίας έβγαλα 500. Από τη μια, οι αυξημένες θερμοκρασίες και, από την άλλη, η ανομβρία προκάλεσαν ζημιές και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής (τα φιστίκια, δηλαδή) ήταν χαλασμένα. Όμως, δεν παύει να είναι μια προσοδοφόρα καλλιέργεια, που ναι μεν έχει τις δυσκολίες της, αλλά αποδίδει», λέει ο κ. Στυράκης, που διαθέτει την παραγωγή του στην τοπική αγορά, με τιμή 4-5 ευρώ το κιλό.

araxida-arapiko-fistiki

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι στόχος του είναι τα επόμενα χρόνια να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την καλλιέργεια και να μπορεί να φυτεύει περισσότερα φυτά, αφού το ενδιαφέρον είναι έντονο, με δεδομένο ότι και η ποιότητά τους, όπως σημειώνει, είναι εξαιρετική λόγω της ιδιοσυστασίας του χώματος στην περιοχή. Άλλωστε, όπως λέει, η αραχίδα «υπήρξε δυναμική καλλιέργεια στην περιοχή κάποτε και είναι χρέος μας να την ξαναζωντανέψουμε».