Η Βαλονία απορρίπτει τα τελεσίγραφα της ΕΕ για την CETA

Η Βαλονία απορρίπτει τα τελεσίγραφα της ΕΕ για την CETA
-Διαφήμιση-
Delegate

Απορρίπτει κάθε είδους «τελεσίγραφο» της ΕΕ προς το Βέλγιο για να διασφαλιστεί η υπογραφή της CETA, ο επικεφαλής της βαλονικής κυβέρνησης Πολ Μανιέτ. «Η αποστολή ενός τελεσιγράφου δεν είναι συμβατή με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος» είπε ο Μανιέτ, οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης του οποίου εμποδίζουν την υιοθέτηση της CETA από την ΕΕ. Πάντως πρόσθεσε ότι «δεν είναι ενήμερος» για κάποιο τελεσίγραφο της ΕΕ στο Βέλγιο.

Νωρίτερα η ΕΕ έδωσε διορία στο Βέλγιο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας για να δηλώσει αν θα υπογράψει ή όχι τη CETA. Στη δεύτερη περίπτωση, θα αναβληθεί η σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ μέχρι αργά την Δευτέρα, αναφέρουν πληροφορίες, προκειμένου ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό να μπορεί να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη.

-Διαφήμιση-

Όλες οι κυβερνήσεις των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βελγίου, θέλουν την υπογραφή της CETA.

Ωστόσο ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών. Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ