Η Βουλή τιμά τον Ανδρέα Παπανδρέου 20 χρόνια μετά το θάνατό του

Η Βουλή τιμά τον Ανδρέα Παπανδρέου 20 χρόνια μετά το θάνατό του
-Διαφήμιση-
Delegate

Η ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος καθόρισε με την παρουσία του το μεταπολιτευτικό κυρίως σκηνικό της Ελλάδας, ξετυλίγεται μέσα από μία φωτογραφική έκθεση με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο περιστύλιο της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, των τεσσάρων παιδιών του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μαργαρίτας Τσαντ κι τη χήρα του Δήμητρα Λιάνη –Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της λιτής τελετής, έγιναν αναφορές στην πολιτική του διαδρομή από τον Παύλο Σούρλα, γενικό γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής και στην προσωπικότητα και το έργο του Έλληνα ηγέτη, που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην ελληνική και διεθνή σκηνή.

Με καταγωγή από το Καλέντζι Καλαβρύτων γεννήθηκε το 1919 στη Χίο και ήδη από μαθητής είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την πολιτική. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, αφίσες, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα του ιδρυτή κι ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκλέχθηκε τρεις φορές πρωθυπουργός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα ντοκουμέντα από συναντήσεις με ξένους ηγέτες και διεθνείς προσωπικότητες, τα κείμενα για τις πολιτικές θέσεις του κ.ά.

Εκτός από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρόντες αρχηγοί κομμάτων ήταν η  Φώφη Γεννηματά κι ο Θάνος Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Σταύρος Θεοδωράκης (ΠΟΤΑΜΙ).

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης. Επίσης, μεταξύ άλλων οι  βουλευτές: Νάσος Αθανασίου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Μπγιάλας, Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Γιώργος Ουρσουζίδης ενώ από πλευράς ΝΔ έδωσαν το παρών οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Δημήτρης Σταμάτης, Γιάννης Τραγάκης ο κ.ά. 

Παρόντες ήταν επίσης, ο Κωνσταντίνος Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ ήρθε και η παλαιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργοί και βουλευτές όπως οι: Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Φίλιππος Πετσάλνικος, Θανάσης Τσούρας, Μανώλης Σκουλάκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Χρήστος Ροκόφυλλος, Γρηγόρης Νιώτης, Σήφης Βαλυράκης, Γιώργος Ρωμαίος, Γιάννης Διαμαντίδης, Ντίνος Ρόβλιας, Μιχάλης Καρχιμάκης, Χρήστος Μαγκούφης, Γιώργος Λιάνης, Θεόδωρος Κατσανέβας, Παναγιώτης Φασούλας, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ κ.ά. και ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνης Λιβάνης.

Άννα Στεργίου