Η Ελασσονίτισσα που επέλεξε την παραγωγή καρυδιών από το επίδομα ανεργίας

-Διαφήμιση-
Delegate
Η Ελασσονίτισσα Ελένη Παζάρα επέλεξε την παραγωγή καρυδιών από το επίδομα ανεργίας
Ελένη Παζάρα: Ναι στα καρύδια, όχι στην ανεργία

Η Ελένη Παζάρα είναι ακόμα μία γυναίκα θύμα της οικονομικής κρίσης, η οποία αποφάσισε να μην περιμένει άλλο κάποια βοήθεια από το κράτος, αλλά πήρε την τύχη στα χέρια της και ασχολήθηκε με τα χωράφια της οικογένειάς της.

Πριν από μία 20ετία, ο πατέρας της, παράλληλα με την εργασία του στον ιδιωτικό τομέα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια καρυδιών, φυτεύοντας τα πρώτα δέντρα στο χωριό τους, την Κοκκινόγη Ελασσόνας στον Νομό Λάρισας.

Όταν απέκτησε την κόρη της, έμεινε άνεργη. Όντας πολύ δύσκολο για μια γυναίκα και μητέρα άνω των 30 ετών να βρει εργασία, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ήδη υπάρχουσα καλλιέργεια του πατέρα της. Μαζί με τη μητέρα της άρχισαν να καλλιεργούν, στα περίπου 100 στρέμματα που διέθετε η οικογένεια Παζάρα, καρυδιές. Περίπου τα μισά δέντρα που φυτεύτηκαν είναι παραγωγικά και τα υπόλοιπα είναι νεότερα δέντρα.

-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με την Ελένη Παζάρα, «οι καρυδιές είναι δέντρα που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, όπως και κάθε δέντρο, αλλά και πολλή υπομονή. Για μια ικανοποιητική παραγωγή απαιτούνται τουλάχιστον δέκα έτη. Η υπομονή αυτή, όμως, ανταμείβεται με προσοδοφόρες σοδειές. Η προώθηση του προϊόντος γίνεται σε εμπόρους/βιοτεχνίες ξηρών καρπών, αλλά και σε ιδιώτες μέσω της λιανικής πώλησης. Στην προσπάθειά μας να επεκταθούμε και να γίνουμε ευρύτερα γνωστοί, ακόμα και εκτός συνόρων, έχουμε επίσης δημιουργήσει και κατοχυρώσει το site «Καρυδεώνες Παζάρα». Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει, μαζί με συντοπίτες μας, την πρώτη Ένωση στην Ελλάδα παραγωγών ξηρών καρπών, την «Οργάνωση Παραγωγών Κελυφωτών ΑΣ Ένωση Ελασσόνας».

Στο ερώτημα σχετικά με το αν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με τη γεωργία, απαντά θετικά, διότι «αν αγαπήσεις και φροντίσεις τη γη, αυτή θα σου το ανταποδώσει».

%ce%bakaridia-elasonna