Η Ενιαία Ενίσχυση και το Brexit

γράφει ο Νίκος Λάππας

Τους τελευταίους μήνες, η Βρετανία εξετάζει και προσαρμόζει κάθε κρατική της λειτουργία στη μετά Brexit εποχή. Πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε η αποτελεσματικότητα του συστήματος πληρωμών στον αγροτικό τομέα. Το συμπέρασμα της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών στο Βρετανικό Κοινοβούλιο προβλημάτισε έντονα. «Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το εάν οι βρετανικές αρχές είναι ικανές να διεκπεραιώνουν και να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις αγροτικές ενισχύσεις», κατέληξε.

agrotikes-enisxiseisΕίχε προηγηθεί η αναλυτική διερεύνηση του τρόπου πληρωμών για το προηγούμενο έτος. Παρά την υποχρέωση για εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης έως το τέλος Δεκεμβρίου, μόλις το 38% των δικαιούχων είχε πληρωθεί. Ένα άλλο αντίστοιχο ποσοστό πληρώθηκε τον Ιανουάριο και οι υπόλοιποι τους μήνες που ακολούθησαν.

Πολλοί βουλευτές παρουσίασαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι καθυστερήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες, οδήγησαν πολλούς αγρότες σε χρεοκοπία. Ενδεικτική ήταν και η έξαρση του φαινομένου πώλησης κοπαδιών από κτηνοτρόφους για να αποκτήσουν ρευστότητα. Τέλος, αρκετά αναφέρθηκαν και για τους καταλογισμούς συνολικής αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου στερλινών, που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.

Το συμπέρασμα είναι ότι το ιδιαίτερα γραφειοκρατικό ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών ταλανίζει τους πάντες και, μάλιστα, κάποιους πολύ περισσότερο από εμάς. Οι άλλες χώρες, όμως, έχουν κατορθώσει να συζητούν και να διασφαλίζουν κάτι άλλο. Μετά από σοβαρό διάλογο, αξιοποιούν αυτούς τους πόρους με πολύ μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα.