Η εξισωτική αποζημίωση ενισχύει τους κτηνοτρόφους του… Κολωνακίου

Ζητείται επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου

Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για εξισωτική αποζημίωση που δημοσίευσε πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ ζητούν οι κτηνοτρόφοι, αφού, όπως επισημαίνουν στην «ΥΧ», εντοπίζονται πολλά λάθη. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτο, έχει συμβεί γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν συζήτησε με τους φορείς που εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους, ώστε να διαμορφώσουν από κοινού το νέο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τα κριτήρια καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης.

Να σημειωθεί ότι στο νέο ΠΑΑ 2014-2020 (όπως έχει ήδη γράψει η «ΥΧ») υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε συνεχιζόμενα Μέτρα, όπως η Εξισωτική. Οι αλλαγές αυτές επέρχονται, λόγω του νέου Κανονισμού της ΕΕ αλλά και της συμφωνίας, με τα μέτρα που εντάσσονται στο «πράσινο κουτί» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η πρώτη καθοριστική αλλαγή είναι ότι δικαιούχοι δεν είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών – μειονεκτικών περιοχών αλλά οι ενεργοί γεωργοί που έχουν γεωργική εκμετάλλευση (αγροτεμάχια – βοσκότοπο) σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει αυτή την μορφή διότι το υπουργείο δεν συζήτησε ποτέ με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και αγροτών όπως για παράδειγμα τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), που αποτελεί σήμερα τον μοναδικό φορέα που εκπροσωπεί την κτηνοτροφία», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πεβερέτος. Και προσθέτει: «Το πρόβλημα με το νέο θεσμικό πλαίσιο της εξισωτικής αποζημίωσης είναι ότι τα χρήματα δεν πάνε στους πραγματικούς δικαιούχους, τους κτηνοτρόφους των ορεινών – ημιορεινών και μειονεκτικών περιοχών αλλά και σε αυτούς που έχουν ζωικό κεφάλαιο στους κάμπους. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια. Σήμερα μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος που μένει στο Κολωνάκι και παριστάνει τον κτηνοτρόφο, να λαμβάνει εξισωτική αποζημίωση. Έχουμε πάει από το ένα άκρο στο άλλο. Από εκεί που τα παλιά κριτήρια απαιτούσαν ο κτηνοτρόφος να διαμένει στο μαντρί του, τώρα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Θα μπορούσαν να είχαν βάλει ως κριτήριο τουλάχιστον να δηλώνει ως τόπο διαμονής στον ίδιο νομό. Πρέπει να ξαναδουλευτεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο».

  • Χρήστος Διαμαντόπουλος