Η Γερμανία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Γερμανία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων
-Διαφήμιση-
Delegate

Σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή), το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη 2/6 ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, που ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στην Γερμανία, εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD). Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

«Γελοίο» χαρακτήρισε το ψήφισμα ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

-Διαφήμιση-

«Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως «για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου».