H καινοτόμος αγροδιατροφή στην καρδιά του «πακέτου Γιούνκερ»

H καινοτόμος αγροδιατροφή στην καρδιά του «πακέτου Γιούνκερ»
Η αυλαία προς την Ελλάδα άνοιξε με την Creta Farms. Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για να παράξουν ποιοτικό προϊόν με εξαγωγικό προσανατολισμό
-Ειδική έκδοση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μία νέα πηγή χρηματοδότησης, που τους φέρνει πιο κοντά στην πολυπόθητη ρευστότητα, αποκτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής –και όχι μόνο–, οι οποίες επιδιώκουν να επεκταθούν εκτός συνόρων με «όχημα» καινοτόμα προϊόντα. Την εβδομάδα που διανύσαμε κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι απηύθυναν προσκλητήριο στις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου να αξιοποιήσουν προς αυτή την κατεύθυνση τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του αναπτυξιακού σχεδίου της ΕΕ, γνωστού ως «πακέτου Γιούνκερ».

Η ενεργοποίηση του νέου μοντέλου χρηματοδότησης επισφραγίστηκε την εβδομάδα που πέρασε, με την Creta Farms να γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία, η οποία θα λάβει δανειοδότηση 15 εκατ. ευρώ, για να αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα αλλαντικών και γαλακτοκομικών, με βάση το έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το παράδειγμα της Creta Farms, που θα λάβει δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επενδύσεών της, να λειτουργήσει ως σηματωρός για άλλες αντίστοιχες κινήσεις ελληνικών εταιρειών.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Creta Farms – ΕΤΕπ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν, εξέφρασε την ελπίδα οι ελληνικές επιχειρήσεις του τομέα της διατροφής να επωφεληθούν από το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, προκειμένου να επενδύσουν σε έρευνα και καινοτομία και να παράξουν διαφοροποιημένο ποιοτικό προϊόν με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αν και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Τζόναθαν Τέιλορ, δεν θέλησε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, να αποκαλύψει ποιες άλλες ελληνικές εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω της τράπεζας, οι πληροφορίες επιμένουν ότι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων έχουν κινηθεί, προκειμένου να αποσπάσουν δανειοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει χρηματοδοτικό αίτημα από ελληνικό όμιλο για την ανάπτυξη μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας εντός ελληνικών συνόρων.

H καινοτόμος αγροδιατροφή στην καρδιά του «πακέτου Γιούνκερ»
Η Creta Farms SA υπέγραψε συμφωνία ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σηματοδοτώντας την πρώτη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση της Creta Farms από την ΕΤΕπ σηματοδοτεί την πρώτη ιδιωτική ελληνική επένδυση που εντάσσεται στο «πακέτο Γιούνκερ». Βάζει, μάλιστα, την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών της ΕΕ, που επωφελούνται από τη στήριξη που προσφέρει η εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού βραχίονα του «πακέτου Γιούνκερ».

Τα έργα, που μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης μέσω αυτού του μηχανισμού, θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα με τη στήριξη της πρωτοβουλίας και αρκετά ώριμα για να αξιολογηθούν σε παγκόσμια ή σε τοπική βάση και με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

Οι εξετάσεις, που δίνει κάθε εταιρεία προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της ΕΤΕπ για χρηματοδότηση, κάθε άλλο παρά εύκολες είναι, πάντως. Δεν είναι τυχαίο ότι η Creta Farms πέρασε εξονυχιστικά τεστ για ένα οκτάμηνο, μέχρι να πάρει το τελικό «οk». Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα έργα είναι αυστηρά και δεν υπάρχουν ειδικές ποσοστώσεις ανά χώρα ή τομέα. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν –μεταξύ άλλων– μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (το πολύ με 250 μισθωτούς).

Με αιχμή το κρητικό ελαιόλαδο

Σε νέα προϊόντα επενδύει η εταιρεία

Τον στρατηγικό στόχο, να μετεξελιχθεί από μια εταιρεία αλλαντικών σε έναν όμιλο τροφίμων με καινοτόμα προϊόντα, θα χρηματοδοτήσει η Creta Farms με το δάνειο των 15 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η κρητική εταιρεία μεθοδεύει την είσοδό της στην πολλά υποσχόμενη αγορά των σνακ, που ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ παγκοσμίως, με «όχημα» καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα στηρίζονται στις 17 κατοχυρωμένες πατέντες, τις οποίες ήδη διαθέτει, αλλά και σε νέες, που θα αποκτήσει με τη χρηματοδοτική στήριξη. Mέσω της χρηματοδότησης στόχος είναι να «χτίσει» ένα νέο καινοτόμο brand, το «fresh meat protein snack», με μειωμένο ζωικό λίπος και αυξημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσανατολισμένο στη διεθνή αγορά.

H καινοτόμος αγροδιατροφή στην καρδιά του «πακέτου Γιούνκερ»
Ο κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης, Πρόεδρος της Creta Farms, ο κ. Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, Αντιπρόεδρος της Creta Farms

Έτερο φιλόδοξο σχέδιο είναι η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων από τρίτους με αντικατάσταση μέρους των ζωικών λιπαρών με παρθένο ελαιόλαδο, που, μαζί με τα αλλαντικά Εν Ελλάδι, θα χρησιμοποιηθούν σε πίτσες και άλλα σνακ στις παγκόσμιες αγορές.

Παράλληλα, η εταιρεία μεθοδεύει την είσοδό της στον τομέα της πίτας, καθώς βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο επαφών με ελληνικές επιχειρήσεις, που θα παράξουν με δική της πρώτη ύλη και τεχνογνωσία προϊόντα για τη διεθνή αγορά.

Να σημειωθεί ότι η Creta Farms, ήδη, εξάγει ετησίως 250 τόνους κρητικό ελαιόλαδο για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγής προϊόντων με τη μέθοδο του licensing (παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης) από ξένους εταίρους της ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, οι απαιτούμενες ποσότητες ελαιολάδου θα αυξηθούν σημαντικά με την πρόσβαση της Creta Farms στη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.

Νατάσα Φραγκούλη

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress