Η λειψυδρία προβληματίζει τους Κρητικούς παραγωγούς

Οι μικρές βροχοπτώσεις δεν καθησυχάζουν την αγωνία γεωργών και κτηνοτρόφων

Η λειψυδρία προβληματίζει τους Κρητικούς παραγωγούς

Κατά γενική ομολογία, η Κρήτη διένυσε έναν βαρύ, σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, χειμώνα, ωστόσο ούτε τα χιόνια που έπεσαν ούτε οι βροχές στάθηκαν αρκετές να καλύψουν τις ανάγκες της γης, σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες.

Το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις σταμάτησαν ιδιαίτερα νωρίς έχει προκαλέσει ανησυχία στους παραγωγούς, που εξηγούν ότι, αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις μέσα στον Μάρτιο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρος Χιλεντζάκης: «Ανησυχούμε, ναι ανησυχούμε. Αν δεν βρέξει να κάνει τα όψιμα νερά, που τα χρειάζεται η γη της Κρήτης τόσο για το αμπέλι όσο και για την ελιά, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, ενώ μακραίνει το πρόβλημα που είχαμε από πέρυσι. Φανταστείτε ότι όλα τα σπαρτά, τα ψυχανθή, που έχουν σπείρει οι κτηνοτρόφοι, έχουν μείνει στην ίδια κατάσταση».

Τα εδάφη της Κρήτης, που εξάντλησαν κάθε υδάτινο πόρο από την περυσινή χρονιά, φέτος σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμπλουτισμό σε γεωτρήσεις, είχαν ασύγκριτα καλύτερη εικόνα, λένε οι επιστήμονες και οι παραγωγοί. Ωστόσο, ο απότομος τερματισμός των βροχοπτώσεων, από τον Φεβρουάριο κιόλας, κάθε άλλο παρά ανακουφίζει το σύνολο όχι μόνο των παραγωγών, αλλά και των κτηνοτρόφων, που υπάρχει φόβος, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης, Αλέκος Στεφανάκης, να αναγκαστούν να «κλάψουν» τα έξοδα που έκαναν για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και, ταυτόχρονα, να καταφύγουν στην αγορά σανού για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η λειψυδρία προβληματίζει τους Κρητικούς παραγωγούς«Εκτός από τη μείωση της παραγωγής και την αύξηση των απωλειών στα νεογέννητα, που είναι και αυτός ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας, δεν έχουν καν ανοίξει τα χόρτα, δεν έχουν προχωρήσει τα κτηνοτροφικά φυτά που καλλιεργήθηκαν, άρα, αν δεν κάνει βροχές, θα μείνουν και τα καλλιεργητικά έξοδα και οι κτηνοτρόφοι θα βγουν στην αγορά να αγοράζουν ξανά σανά. Φτάνει που αγοράσανε όλα τα σανά της Βόρειας Ελλάδας για να διατηρήσουμε τα ζώα που έχουμε», εξήγησε ο κ. Στεφανάκης.

Το θέμα, όπως εξηγούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, δεν μπορεί παρά να παρατείνει την αγωνία τους μετά από μια δύσκολη χρονιά, όπως η περυσινή, που όλες οι καλλιέργειες λόγω ανομβρίας έμειναν πίσω. Φέτος, περιμένοντας μια καλύτερη χρονιά, δυστυχώς δεν υπολόγιζαν ότι οι βροχές και πάλι θα έχουν μια δυναμική μέσα σε ένα και μόνο τρίμηνο ή τετράμηνο με μια τόσο αιφνιδιαστική λήξη, που βάζει σε περιπέτειες ολόκληρο τον πρωτογενή, όπως είπαν, τομέα.

«Εάν κάνει λάθος ο Θεός πάλι φέτος, και μας αφήσει χωρίς βροχές από τον Μάρτιο και μετά, δηλαδή αν έχουμε μια περίοδο ξηρή χωρίς βροχές δέκα μήνες, το σενάριο θα είναι εφιαλτικό», τόνισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.