Η μικρασιατική κουλτούρα σήμα κατατεθέν του γυναικείου συνεταιρισμού «Κιανών Έργα»

Η μικρασιατική κουλτούρα σήμα κατατεθέν του γυναικείου συνεταιρισμού «Κιανών Έργα»
-Διαφήμιση-
Delegate

Μια ακόμη δημιουργική προσπάθεια στη μικρασιατική κοινότητα της Νέας Κίου, στην Αργολίδα, αποτελεί ο γυναικείος συνεταιρισμός «Κιανών Έργα». Το πρώτο λιθάρι το βάζει η Καίτη Χαμαράτου τον Νοέμβρη του 2007, αφού αποφασίζει να φύγει από την Αθήνα και να μείνει στη Νέα Κίο.

Η μικρασιατική κουλτούρα σήμα κατατεθέν του γυναικείου συνεταιρισμού «Κιανών Έργα»Δεν χρειάσθηκε μεγάλη προσπάθεια να βρει φυσικούς συμμάχους και αξιόπιστους συνεργάτες στην Κίο, αφού οι περισσότερες γυναίκες της περιοχής ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και έτσι υπήρχε μια διαρκής προσπάθεια να δημιουργηθούν προϊόντα που θα προσέλκυαν πελάτες και θα έδιναν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Σε αυτή τη δύσκολη μάχη, η κα Χαμαράτου επισημαίνει ότι το κράτος απείχε. «Όσες φορές ζητήσαμε τη βοήθειά του», θυμάται η πρόεδρος του συνεταιρισμού, «δεν πήραμε τίποτα. Ούτε καν συμβουλευτική βοήθεια που να είχε αντίκτυπο στην καθημερινότητα!».

Η διείσδυση στην αγορά είναι δύσκολη, αφού λόγω έλλειψης μηχανημάτων το κόστος παραγωγής των παραδοσιακών προϊόντων είναι υψηλότερο από τα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά μέσα από την πορεία αυτή ο συνεταιρισμός αποκτά πελάτες που δίνουν και το κίνητρο της συνέχισης της προσπάθειας. «Ο μεγάλος στόχος», όπως δηλώνει η κα Χαμάτου, «είναι η υπέρβαση τεχνικών προβλημάτων που εμποδίζουν τη δημιουργία φακέλου που θα οδηγήσει και στην πιστοποίηση των προϊόντων που έχουν την παραδοσιακή μικρασιατική ποιότητα σαν βασικό γνώρισμα». Όσο για την κρίση; «Θα παλέψουμε και στο τέλος θα κερδίσουμε», δηλώνουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού με μια φωνή και αφήνουν ελπίδες για το μέλλον, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

-Διαφήμιση-

Γιώργος Αργυρίου