Η μπακάλικη πιπεριά Αγ. Ιωάννη που αποκτά υπεραξία

Η μπακάλικη πιπεριά Αγ. Ιωάννη που αποκτά υπεραξία

Κάθε Σεπτέμβριο, πριν από πολλές δεκαετίες, οι αγρότες του Αγίου Ιωάννη Σερρών μάζευαν από το χωράφι τις πιπεριές τους και τις πήγαιναν στον μπακάλη για να τις κάνει τουρσί. Με τα χρόνια κληρονόμησε το επίθετο μπακάλικη, προσδιορίζοντας έτσι την ταπεινή καταγωγή της. Σήμερα, η μπακάλικη πιπεριά του Αγίου Ιωάννη Σερρών είναι ένα ποιοτικό αγροτικό προϊόν με ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά που σερβίρεται ψητή, τηγανητή, μαγειρευτή ή ακόμη και ωμή στη σαλάτα.

Η φήμη της και η ζήτησή της αυξάνεται κάθε χρόνο και για το λόγο αυτό η παραγωγή εξελίσσεται και προστίθενται νέοι καλλιεργητές. «Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι τοπική και από σπόρους των προπαππούδων μας», αναφέρει ο παραγωγός Πέτρος Άτσαλος, ο οποίος διαθέτει 3.500 ρίζες, τις οποίες καλλιεργεί σε θερμοκήπιο. «Οι πιπεριές μας συλλέγονται αρκετά συχνά μέσα στην εβδομάδα και κόβονται όταν φτάσουν τα 5-6 εκατοστά, ώστε να μη σκληραίνουν, να είναι γλυκές και να περιέχουν λιγότερη καψαϊκίνη, στη συνέχεια τις συσκευάζουμε αναγράφοντας τον τόπο και το όνομα του παραγωγού. Σκοπεύουμε να επεκταθούμε και να μπούμε σε δίκτυα πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο τα ακριβά μεταφορικά είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας», καταλήγει ο κ. Άτσαλος.

  • Πήραν την ονομασία τους από τον μπακάλη που τις έκανε τουρσί
  • Ο σπόρος της μπακάλικης πιπεριάς είναι ελληνικός και σερραϊκός
  • Το μήκος της δεν ξεπερνά τα 8 εκατοστά
  • Η συγκομιδή της είναι δύσκολη καθώς απαιτεί πολλά χέρια και πολλά εργατικά
  • Ένα κιλό ισοδυναμεί με 160-170 πιπεριές
  • Η τιμή της κυμαίνεται από 2,50-3,50 ευρώ το κιλό

Αφροδίτη Χρυσοχόου

gaia pedia - ηλεκτρονική αγροτική εγκυκλοπέδια