Η νέα αγροτική πολιτική της Κίνας ρυθμιστής για την αγορά βάμβακος

Τρικλοποδιές στην ανοδική πορεία των τιμών του βαμβακιού απειλεί να βάλει η νέα πολιτική του Πεκίνου, που έχει ως κεντρικό πυρήνα της τη μείωση των τεράστιων αποθεμάτων, που η χώρα διατηρεί στα περισσότερα αγροτικά εμπορεύματα.

Η νέα αγροτική πολιτική της Κίνας ρυθμιστής για την αγορά βάμβακος
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι αναλυτές εκτιμούν πως, καθώς η νέα αυτή στρατηγική ξεδιπλώνεται, οι εισαγωγές της Κίνας θα μειώνονται, δημιουργώντας πιέσεις στις διεθνείς τιμές του προϊόντος.

Σε ανάλυση που είχε δημοσιεύσει λίγο πριν το τέλος του 2016, η Rabobank σημείωνε ότι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη κρατούσε στις αποθήκες της το 60% της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας πολιτικής συσσώρευσης αποθεμάτων μέσω κρατικών αγορών. Αντιμέτωπες, ωστόσο, με τα τεράστια οικονομικά βάρη που δημιουργούσε η τακτική αυτή, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν από πέρυσι να αλλάξουν ρότα, υιοθετώντας μια πολιτική πιο κοντά στους κανόνες της παγκόσμιας αγοράς.

-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με το γραφείο του USDA στο Πεκίνο, που επικαλείται πηγές από τη βιομηχανία, οι πωλήσεις αποθεμάτων βάμβακος εκ μέρους της Κίνας αναμένεται να φτάσουν τους 3,79 εκατ. τόνους το 2017, αισθητά ανεβασμένες σε σύγκριση με τους 2,66 εκατ. τόνους του 2016.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, με τους τρέχοντες ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό η Κίνα να πετύχει τον στόχο να μειώσει το συνολικό της στοκ στα 5 εκατ. τόνους μέχρι το τέλος του 2018. «Το νούμερο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σαφώς πιο διαχειρίσιμο σε σύγκριση με τα 13,9 εκατ. τόνους, που ήταν τα αποθέματα της χώρας τη σεζόν 2014-2015», εκτιμά το USDA.

Οι πωλήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα βάλουν φρένο στις εισαγωγές, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές βάμβακος από την Κίνα αναμένεται να διαμορφωθούν την περίοδο 2017-2018 στο 1 εκατ. τόνους, σε σύγκριση με τους 9,59 εκατ. τόνους της σεζόν 2015-2016 (χαμηλό 13ετίας) και τους 9,80 εκατ. τόνους, που αναμένεται να φτάσουν το 2016-17.

Η ζήτηση, πάντως, παραμένει ζωηρή, εξαιτίας των σταθερών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης που εμφανίζει η χώρα και αναμένεται να διαμορφωθούν στους 8 εκατ. τόνους τη σεζόν 2017-18.

Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι, προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια αγορά, η βιομηχανία υφασμάτων της Κίνας αναμένεται να συνεχίσει να αναζητά εισαγόμενο βαμβάκι υψηλής ποιότητας.

-Διαφήμιση-
Delegate