Η πρωτεΐνη και οι μύθοι που την περιβάλλουν

Τι ισχύει και τι ανήκει στη σφαίρα της παραπληροφόρησης για την κατανάλωσή της

Πρωτεΐνη και μύθοι

Πολλοί άνθρωποι, κυρίως στις πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη, καταναλώνουν υψηλότερα ποσοστά πρωτεΐνης από αυτά που χρειάζονται. Τα ποσοστά αυτά προέρχονται κυρίως από προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα αβγά, τα οποία αρχίζουν να κατακλύζουν τη δίαιτα των περισσότερων Ευρωπαίων, αποφεύγοντας τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το World Institute for Development Economics Research, «η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, αλλά η αντικατάσταση έστω και μιας μερίδας την ημέρα με μια άλλη πηγή πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτόν».

Αν και η πρωτεΐνη είναι από τα πιο σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση, τη συντήρηση και την επιδιόρθωση των ιστών του ανθρώπου, το World Institute for Development Economics Research αναφέρει αρκετούς μύθους που διογκώνουν τη σπουδαιότητα της πρωτεΐνης στη δίαιτα των καταναλωτών και κυρίως αυτή που προέρχεται από ζωικά προϊόντα.

1ος μύθος: Όσο περισσότερη πρωτεΐνη τόσο το καλύτερο

Περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή δεν είναι σημαίνει ότι είναι απαραίτητα καλή για τον οργανισμό. Η πρωτεΐνη δεν είναι περισσότερο σημαντική από τα άλλα θρεπτικά συστατικά και έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

2ος μύθος: Η πρωτεΐνη που προέρχεται από ζωικής προέλευσης προϊόντα είναι καλύτερη από αυτήν που προέρχεται από φυτικής προέλευσης προϊόντα.

Ο μύθος αυτός προκύπτει από το γεγονός πως τα προϊόντα ζωικής προέλευσης αποτελούν μία ολοκληρωμένη πηγή σημαντικών αμινοξέων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, ενώ στα προϊόντα φυτικής προέλευσης δεν περιέχονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Παρ’ όλα αυτά, διάφορα προϊόντα φυτικής προέλευσης μπορούν να συνδυαστούν, ώστε να παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται.

3ος μύθος: Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης πρέπει να συνδυάζονται σε κάθε γεύμα για να παρέχουν τα απαραίτητα ποσοστά πρωτεΐνης που απαιτούνται.

Η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια διαφορετικών γευμάτων πάλι εξασφαλίζει τη συνολική πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.