Η ρευστότητα το μεγάλο αγκάθι για την ΕΒΖ

Η ρευστότητα το μεγάλο αγκάθι για την ΕΒΖ

Κρίσιμες αποφάσεις, από τις οποίες θα κριθεί εν πολλοίς και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, καλείται να πάρει, και μάλιστα σύντομα, το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που, από τις αρχές της εβδομάδας, έπιασε δουλειά, επιχειρώντας να επαναφέρει την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης σε τροχιά «κανονικότητας».

Το άναμμα των φουγάρων στο ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας, με σκοπό, καιρού επιτρέποντος, να έχουν ξεκινήσει οι παραλαβές από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου είναι ένα πρώτο βήμα, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά με πρώτο και κύριο τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, που αντιμετωπίζει η βορειοελλαδίτικη εισηγμένη. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση την πώληση των δύο θυγατρικών στη Σερβία, ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, δεν είναι ξεκάθαρο αν η MK Group, που είχε πλειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό –με τους όρους του οποίου είχε διαφωνήσει η προηγούμενη διοίκηση, εξ ου και η παραίτησή της– εξακολουθεί να ενδιαφέρεται. Τα χρονικά δεδομένα για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού είναι ασφυκτικά και, κατά πολλούς, απαγορευτικά, ενώ και η συγκυρία στη διεθνή αγορά ζάχαρης, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, δεν είναι καθόλου ευνοϊκή.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παναγιώτης Καραχάλιος, απέφυγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα των θυγατρικών κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα την Τετάρτη, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τους τευτλοπαραγωγούς, διαβεβαιώνοντας ότι οι πληρωμές στο πλαίσιο της φετινής καμπάνιας θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. Προέτρεψε, μάλιστα, τους καλλιεργητές να σπείρουν περισσότερες εκτάσεις την ερχόμενη χρονιά, λέγοντας ότι «όσο περισσότερα είναι τα στρέμματα τόσο καλύτερα θα πάει η εταιρεία».

Παίρνει μπρος η Ορεστιάδα

Στον Έβρο και στη Ροδόπη, εν τω μεταξύ, η εξαγωγή των τεύτλων δεν αποκλείεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Ο καιρός δείχνει πλέον καλά σημάδια. Οι βροχές σταμάτησαν το Σάββατο, αλλά τα χωράφια δεν είναι ακόμα βατά», περιγράφει ο εκπρόσωπος της Ομάδας Τευτλοπαραγωγών Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης, στην «ΥΧ». Στους νομούς Έβρου και Ροδόπης καλλιεργήθηκαν συνολικά 18.000 στρέμματα, ενώ από 1.000 στρέμματα συγκεντρώθηκαν ήδη τα τεύτλα σε στοίβες με πρωτοβουλία των παραγωγών. «Τα μηχανήματα δεν μπορούν ν’ αποδώσουν όσο πρέπει, θα είναι κάτω από 50%. Χρειάζεται περίπου ένας μήνας με καλό καιρό για να συγκομιστούν τα τεύτλα, ενώ θα μπορούσαν να μαζευτούν το πολύ σε 20 μέρες», προσθέτει και θυμίζει ότι, εάν η διοίκηση είχε επιτρέψει στους παραγωγούς να συγκεντρώσουν τα τεύτλα σε στοίβες στα χωράφια, ώστε να είναι διαθέσιμα προς μεταφορά κι επιπλέον αναλάμβανε τα έξοδα φόρτωσης, η καμπάνια θα ολοκληρωνόταν ομαλά. «Προφανώς, κάποιοι δεν είχαν την απαραίτητη εμπειρία και θεωρούν ότι η τευτλοκαλλιέργεια είναι μαγαζί που το κλειδώνεις και το ανοίγεις μετά από μια εβδομάδα», σχολιάζει.

Να σημειωθεί ότι τη διοίκηση του εργοστασίου της Ορεστιάδας ανέλαβε ο Παναγιώτης Καρακώστας, που προέρχεται από το στελεχιακό δυναμικό της Θεσσαλονίκης και ο μέχρι πρότινος διευθυντής, Γιάννης Παπαδόπουλος, είναι αναπληρωτής διευθυντής.

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Τσατσάκη