Η Σύνοδος Κορυφής στη Ρώμη και η ΚΑΠ

γράφει ο Νίκος Λάππας

-Διαφήμιση-
Delegate

Πριν από λίγες ημέρες, διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης. Η ΕΕ-27 τίμησε την ίδρυσή της, που έγινε πριν από 60 χρόνια στο ίδιο σημείο. Επιπλέον, συμφώνησε ένα πλαίσιο των αναπτυξιακών της επιλογών για την περίοδο έως το 2025.

Το τελικό κείμενο που υπέγραψαν οι αρχηγοί των 27 χωρών δεν έχει ειδικές αναφορές στον αγροτικό τομέα και στον κόσμο της υπαίθρου. Δύο μόνο μικρές αναφορές υπάρχουν σε ένα προγενέστερο κείμενο βάσης, που προετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρώτη, παρουσιάζοντας τα κενά ενημέρωσης των πολιτών για την προσφορά της ΕΕ, αναφέρει ότι λίγοι γνωρίζουν για τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι εκμεταλλεύσεις. Η δεύτερη ότι οι αγρότες αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν τις καλλιέργειες και τον καιρό σε πραγματικό χρόνο, λόγω των προγραμμάτων δορυφορικής κάλυψης.

Η ιδρυτική Συμφωνία της Ρώμης, πριν από 60 χρόνια βέβαια, αποτέλεσε τη βάση στην οποία στηρίχθηκε αυτό που ονομάστηκε μεγάλο ευρωπαϊκό αγροτικό οικοδόμημα. Οι στόχοι της ΚΑΠ για αύξηση της παραγωγικότητας, αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και διασφάλιση δίκαιων συνθηκών διαβίωσης στην ύπαιθρο, σταθερότητα των αγορών και διάθεση των τροφίμων σε λογικές τιμές για τον καταναλωτή κρίθηκαν τότε ως ιδιαίτερα καινοτόμες.

-Διαφήμιση-

Δυστυχώς, όμως, η Συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες της ΕΕ πριν από λίγες ημέρες δεν ήταν το ίδιο προωθητική. Και όσο η Ευρώπη δεν κατανοεί τις ανάγκες των αγροτών τού σήμερα, αυτοί θα στρέφονται σε «εθνικές επιλογές», σε ηγέτες τύπου Λεπέν, σε Brexit.

Δημοσιεύτηκε στην «ΥΧ» στις 07/04