Η «ΥΧ» στην Κρήτη: Σύνδεση των τοπικών προϊόντων του Ηρακλείου με την τουριστική ανάπτυξη του νομού

Τον γόνιμο και πλούσιο τόπο της Κρήτης, και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, επισκέφτηκε η «ΥΧ», την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγή τοπικών προϊόντων αλλά και η παραγωγική διαδικασία από τους ίδιους τους αγρότες θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού αλλά και στη σύνδεση των δύο, αυτών, σημαντικότερων οικονομικών παραγόντων, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Η σύνδεση, αυτή, έχει ως στόχο τη παραγωγή τοπικών προϊόντων και τη προώθησή τους σε τουριστικές μονάδες του Ηρακλείου. Η κατανάλωση τους από τουρίστες και παραθεριστές θα δώσει την ευκαιρία να γίνουν γνωστά τα προϊόντα του Ηρακλείου σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Στη Κρήτη το μεγάλο εγχείρημα διασύνδεσης τουρισμού και τοπικής παραγωγής

Ως προσκεκλημένοι των TUI Care Foundation και LOCAL FOOD EXPERTS sce στο Ηράκλειο της Κρήτης είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την πρόοδο του προγράμματος «Κρήτη: πρώτα βήματα προς έναν βιώσιμο διατροφικό προορισμό», το οποίο έχει ως στόχο όλα τα παραπάνω.

Το πρόγραμμα εκπαιδεύει τους τοπικούς παραγωγούς, που συμμετέχουν, για μια βαθιά κατανόηση των μεθόδων βιώσιμης διαχείρισης των καλλιεργειών. Τους βοηθά να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές στον αγρό και τους συνδέει με τον τουρισμό. Αυτή η σύνδεση θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση συνεργιών μεταξύ των παραγωγών, των επαγγελματιών του τουρισμού και των παραθεριστών.

Σε αυτή την πρόκληση αποβλέπουν από κοινού οι υπεύθυνοι του έργου FUTOURIS και TUI Care Foundation, το οποίο εφαρμόζεται σε συνεργασία με την LOCAL FOOD EXPERTS sce, τον τοπικό συνεργάτη με έδρα το Ηράκλειο και με την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων σε θέματα βιώσιμου τουρισμού blueContec, από το Ανόβερο της Γερμανίας.

Κεντρικό ρόλο στο έργο κατέχουν επτά ποικιλίες αμπέλου, στις οποίες εφαρμόζονται βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης για την παραγωγή αντίστοιχων οίνων.

Η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος, που θα υλοποιηθεί τα έτη 2017-2020, περιλαμβάνει την καθοδήγηση 44 οιναμπελοκαλλιεργητών, δύο οινοποιείων, ενός ελαιοτριβείου και 25 ελαιοκαλλιεργητών ώστε να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» στις 24/11