Η ζήτηση βάζει πλάτη στο καρύδι (infographic)

Πιάνει τα 4,5 ευρώ

Η ζήτηση βάζει πλάτη στο καρύδι
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ανάρπαστα γίνονται τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά καρύδια, με την αυξημένη ζήτηση να αντανακλάται και στις τιμές παραγωγού.

Εξίσου έντονο είναι και το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις, γεγονός που μαρτυρά ότι η καλλιέργεια αρχίζει σταδιακά να αποκτά συστηματικό χαρακτήρα, καθώς οι παραγωγοί βλέπουν σε αυτήν μια καλή, αν και μακροπρόθεσμη επένδυση για συμπληρωματικό εισόδημα. Η στροφή αυτή αναμένεται να ενταθεί μετά την απόφαση να ενταχθούν τα ακρόδρυα στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2017.

-Διαφήμιση-

Η συγκομιδή στις βασικές παραγωγικές περιοχές της χώρας ξεκίνησε από τα τέλη Σεπτεμβρίου και αυτό το διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν προς μια πολύ καλή από ποιοτικής άποψης χρονιά. Οι τιμές, όπως λέει στην «ΥΧ» ο παραγωγός, Γιώργος Παζάρας από την Ελασσόνα, κινούνται από 3,5 έως 4,5 ευρώ το κιλό (με φλοιό) και είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι, που κυμαίνονταν μεταξύ 3 και 4 ευρώ. Ο ίδιος προσθέτει ότι πολλοί παραγωγοί τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να μπουν στην καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Agronuts, Κώστα Λανάρα, με τους ρυθμούς που γίνονται οι νέες φυτεύσεις είναι πολύ πιθανό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η Ελλάδα να καταστεί αυτάρκης. Aποκαλύπτει, μάλιστα, ότι η εταιρεία του σκοπεύει άμεσα να προχωρήσει σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με δύο ομάδες παραγωγών, 20 ατόμων η κάθε μία.

Στη διεθνή αγορά, αναμένεται αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, την ώρα που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του USDA, η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να είναι φέτος μειωμένη κατά 3%, στους 113.000 τόνους σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των απωλειών σε Γαλλία και Ισπανία. Αντίθετα, αύξηση 11% αναμένεται στην παραγωγή των ΗΠΑ και 6% σε εκείνη της Κίνας, που αθροιστικά κατέχουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς.

Η παγκόσμια αγορά καρυδιού (σε εκατ. τόνους)

*Εκτιμήσεις

-Διαφήμιση-
Delegate