Istvan Harmati στην «ΥΧ»: «Ετοιμαζόμαστε για τις προκλήσεις του μέλλοντος με την ευφυή γεωργία»

Istvan-Harmati

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι καλλιέργειες μας δεν αποτελούνται από ομοιογενείς ζώνες»

Προέρχεται από τη Βοϊβοντίνα και έχει τον ίδιο προβληματισμό με τους Έλληνες συναδέλφους του: «Ποιος είναι ο τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής;».

Ο Istvan Harmati στα εγκαίνια του επιδεικτικού αγροκτήματος Krivaja.

Ο Istvan Harmati, Ούγγρος αγρότης και υπεύθυνος της εκμετάλλευσης Krivaja, που αποτελεί το πρώτο επιδεικτικό αγρόκτημα ευφυούς γεωργίας στη Σερβία, μεταφέρει, μέσα από τη συνέντευξή του στην «ΥΧ», την εμπειρία του από τη χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας και τον τρόπο που τα καινοτόμα συστήματα έχουν συμβάλει στην καλύτερη προώθηση των προϊόντων του. Η συνέντευξη υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Biosense στη Σερβία και την υπεύθυνη επικοινωνίας Ivana Horvat. Αποτελεί έναν τρόπο μετάδοσης γνώσεων και παραδειγμάτων από αγρότες που έχουν δει ήδη τα οφέλη από τη χρήση της ευφυούς γεωργίας στην Ευρώπη.

Τι είδους καλλιέργειες έχετε;

Παράγουμε παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως χειμερινό σιτάρι και κριθάρι, ελαιοκράμβη, καλαμπόκι, σόγια και ηλίανθο, των οποίων η ποιότητα μπορεί να ελεγχθεί κατά την παραγωγή μέσω σύγχρονων τεχνολογιών. Με αυτόν τον τρόπο δεν είμαστε εκτεθειμένοι στους εμπόρους και έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για πώληση των προϊόντων μας.

Τι είδους τεχνολογίες χρησιμοποιείτε;

Δοκιμάζουμε όλες τις νέες τεχνολογίες που βλέπουμε ή ερχόμαστε σε επαφή και θεωρούμε ότι μπορούν να φανούν χρήσιμες για τις καλλιέργειές μας. Πιστεύουμε στη θεωρία των «αγροτικών» μαθηματικών, διότι όλες οι επιτυχημένες επιχειρήσεις βασίζονται στη στατιστική και στα μαθηματικά. Η γεωργία ακριβείας αποτελεί τη βάση της θεωρίας των «αγροτικών» μαθηματικών και είναι το πρώτο βήμα για να δεχτούμε ότι οι καλλιέργειές μας δεν αποτελούνται από ομοιογενείς και ομοιόμορφες ζώνες. Κάθε σημείο του εδάφους είναι ξεχωριστό και χρειάζεται να αναλυθεί, ώστε να διαφοροποιηθεί η εφαρμογή των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και του νερού, καθώς και όλες οι άλλες αγροτικές εργασίες. Από ό,τι έχουμε διαπιστώσει, η καλλιέργεια προϊόντων χωρίς την εφαρμογή των παραπάνω πρακτικών έχει μέτρια αποτελέσματα.

Γιατί αποφασίσατε να επενδύσετε σε αυτές τις τεχνολογίες;

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μέλλον και πρέπει να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να δημιουργούμε λύσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις. Το μόνο πράγμα που είναι συνεχές είναι η αλλαγή. Παρόλα αυτά, οι αγρότες δεν χρειάζεται να επινοήσουν κάτι από την αρχή, καθώς η τεχνολογία υπάρχει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι προσεκτικοί και να μαθαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σε θέση να προτείνουν αλλαγές και να φέρουν τις νέες τεχνολογίες περισσότερο στα μέτρα τους και στις ανάγκες τους.

Ποια είναι τα οφέλη για την καλλιέργειά σας από τη χρήση των τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας;

χρήση των τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας

Βελτιστοποίηση, αποτελεσματικότητα, ευελιξία, προσαρμοστικότητα.

Ο κάθε αγρότης εφαρμόζει τις καλύτερες για εκείνον καλλιεργητικές πρακτικές, που θα έχουν όσο δυνατόν μεγαλύτερο παραγόμενο κέρδος.

Η τιμή πώλησης των μεταποιημένων προϊόντων καθορίζεται, ωστόσο, από τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς και επομένως ο παραγωγός δεν μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των τιμών.

Επίσης, η τιμή παραγωγού καθορίζεται με βάση τις διακυμάνσεις κάθε αγοράς.

Το μόνο, λοιπόν, που μπορεί να κάνει ο παραγωγός είναι να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να βελτιστοποιήσει τη χρήση των πόρων του. Ως αγρότης, πιστεύω στο «σχεδίασε, μέτρα, ανάλυσε, διόρθωσε».

Πώς μπορεί ένα επιδεικτικό αγρόκτημα, όπως η δική σας εκμετάλλευση, να συμβάλει στη διάδοση της καινοτομίας μεταξύ των αγροτών;

Συνεργαζόμαστε στενά με το Ινστιτούτο BioSense από το Νόβι Σαντ της Σερβίας, το οποίο μετέτρεψε την εκμετάλλευσή μας στην πρώτη ψηφιακή εκμετάλλευση της Σερβίας, στο πλαίσιο του έργου «ANTARES». Πρόκειται για έναν υπαίθριο χώρο, στον οποίο οι αγρότες μπορούν να δουν, να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες. Θέλουμε το επιδεικτικό μας αγρόκτημα να λειτουργήσει παραδειγματικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαφορετική σκέψη, την ανοιχτή στάση σε κάτι καινούργιο, καθώς και την επιθυμία μάθησης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να καταδείξουμε πως ο δικός μας τρόπος καλλιέργειας είναι ο μόνος σωστός. Εμείς μιλάμε για ευκαιρίες, για ανοιχτό πνεύμα, για εμπειρία και ανταλλαγή γνώσεων, με σκοπό να βελτιωθούμε τόσο εμείς, όσο και άλλοι αγρότες. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως δεν υπάρχει μία καθολική πρακτική που θα λειτουργήσει για όλους τους αγρότες.

Ο καθένας πρέπει να εφαρμόζει τις σωστές καλλιεργητικές πρακτικές, με βάση τις ανάγκες του εδάφους του, την κατάλληλη τεχνολογία, την κατανομή των κινδύνων στη δική του εκμετάλλευση. Για αυτόν τον λόγο, η άποψή μας είναι «πείραμα, πείραμα, πείραμα». Έτσι, θα βρούμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην εκμετάλλευσή μας και δεν θα αποδεχόμαστε πλήρως αυτό που προτείνει κάποιος. Πιστεύουμε πως το «κέρδος = ζωή και η ζωή = κέρδος». Μόνο μία μακροχρόνια δοκιμή καλλιεργητικής πρακτικής ή τεχνολογίας στις εκμεταλλεύσεις μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη και κατ’ επέκταση κέρδη.

Συνέντευξη στη Βικτωρία Αποστολοπούλου