Ηλεία: Ικανοποίηση για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Θετικοί οι φορείς στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής για την προβολή των γαλακτοκομικών προϊόντων

Ηλεία: Ικανοποίηση για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Θετικά βλέπουν οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί του Νομού Ηλείας τη συμφωνία για την ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ και λοιπών προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είναι πλέον καιρός να προστατευτεί το εθνικό μας προϊόν και, κατ’ επέκταση, ο ίδιος ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.

«Πρέπει, επιτέλους, να οργανωθούμε. Να πάρουμε την τύχη της φέτας στα χέρια μας. Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας δεν γνωρίζουν τι υπογράφουν και τι επιπτώσεις έχουν αυτά που, λόγω ανευθυνότητας, υπογράφουν», τονίζει ο Σάκης Καλομοίρης, πρόεδρος της Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ ΑΒΕΕ, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στην Ηλεία. «Θεωρώ σημαντική εξέλιξη τη δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και των λοιπών προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος. Ήταν επιτακτική ανάγκη. Πρέπει πάση θυσία να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν, που είναι η φέτα. Αν δεν γίνει αυτό, η κοινωνία θα πληρώσει ακριβά το τίμημα, αφού θα καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας». Σύμφωνα με κτηνοτρόφο στην περιοχή της Πηνείας, η ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και μένει τώρα να διαπιστωθεί εάν μπορεί να δουλέψει και στην πράξη.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, εάν παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν. Δυστυχώς, όμως, ως χώρα, ούτε αυτό δεν καταφέραμε να διαφυλάξουμε. Δεν έχουμε δώσει τη βαρύτητα που έπρεπε στο εθνικό μας προϊόν. Δημιουργούμε ακόμα και εμείς οι ίδιοι λευκά τυριά», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως ο Έλληνας κτηνοτρόφος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματός του για πολλούς λόγους, πρέπει επιτέλους να στηριχθεί από την πολιτεία, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και μη αναστρέψιμες.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η χώρα μας θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας, όπου στις περιοχές που παράγονται τα τυριά έχουν δημιουργήσει ελεγκτικούς και συμβουλευτικούς σταθμούς, καταγράφοντας όλη τη διαδικασία, από τη γενετική βελτίωση μέχρι το τελικό προϊόν».