Φ. Χόγκαν: Ετοιμάζονται αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

Φ. Χόγκαν: Ετοιμάζονται αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αλλαγές προετοιμάζονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε να παραμείνει κοινή, αλλά να είναι λιγότερο γραφειοκρατική και με μεγαλύτερη ευελιξία. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να προωθηθούν τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα σε τρίτες χώρες. 

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο  κοινοτικός επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν ο οποίος μίλησε στην αίθουσα της Γερουσίας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργού Ευάγγελου Αποστόλου και του αναπληρωτή υπουργού, Μάρκου Μπόλαρη, του γενικού γραμματέα Χαράλαμπου Κασίμη, του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θάνου Καπρέλλη κ.ά., απαντώντας και σε ερωτήσεις βουλευτών – τομεαρχών Γεωργίας.

Πρώτη μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη , στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπουργός, μετά μίλησε ο επίτροπος και ακολούθως μίλησαν οι τομεάρχες Γεωργίας των κομμάτων, που αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η Γεωργία και η Κτηνοτροφία για τη χώρα μας.

Όπως ειπώθηκε, ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα και στην ΕΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και απασχόλησης, με 44 εκατομμύρια θέσεις εργασίας , που στην Ελλάδα ανέρχονται σε  περίπου 500.000. Στη χώρα μας ο αγροτικός τομέας συμμετέχει στο 3% του ΑΕΠ και μαζί με τη μεταποίηση φτάνει στο 7,2% ενώ το 70% των εξαγωγών αφορά στις χώρες της ΕΕ και οι εισαγωγές που γίνονται είναι στο 80% πάλι από χώρες της ΕΕ.

Επανειλημμένα  ο κοινοτικός επίτροπος άκουσε παράπονα για την προστασία της φέτας σχεδόν από όλους τους βουλευτές-τομεάρχες Γεωργίας, για το γεγονός ότι υπάρχει ζήτημα με την ΤΤΙΡ, ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, μετά τα μνημόνια και υπερφορολόγηση. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • «Η συμφωνία με τον Καναδά για τη φέτα είναι καλή και ήμουν παρών στις διαπραγματεύσεις  και 14 προϊόντα έχουν απόλυτη προστασία».
  • «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πάει σε προϊόντα ποιοτικά και θα τη βοηθήσουμε στον τομέα της εξωστρέφειας».
  • «Το φορολογικό των Ελλήνων αγροτών είναι θέμα της ίδιας της Ελλάδας και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
  • «Είναι σε εξέλιξη διάφορες προσπάθειες για τη στήριξη των παραγωγών και την ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε  να υπάρχει τραπεζική χρηματοδότηση».