ΗΠΑ: Επίδειξη δύναμης κάνουν οι επιχειρήσεις πουλερικών στους εκτροφείς γαλοπούλας

Οι πολιτικές της διοίκησης Τραμπ βάζουν «ταφόπλακα» στο μέλλον των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων

ΗΠΑ: Επίδειξη δύναμης κάνουν οι επιχειρήσεις πουλερικών στους εκτροφείς γαλοπούλας

Αντιμέτωποι με το φάσμα της οριστικής καταστροφής βρίσκονται οι μικρομεσαίοι εκτροφείς γαλοπούλας στις ΗΠΑ, καθώς οι ενέργειες της διοίκησης Τραμπ τούς αφήνουν εκτεθειμένους απέναντι στους μεγάλους «παίκτες» της βιομηχανίας των πουλερικών. Με την πρόσφατη απόφασή του να εμποδίσει την εφαρμογή προτεινόμενων αγροτικών κανονισμών, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) ουσιαστικά συμβάλει στο να διατηρηθούν οι εξουσίες και τα προνόμια μιας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εις βάρος των απλών πτηνοτρόφων. Οι πρώτες συνέπειες είναι ήδη ορατές.

Υπενθυμίζεται ότι οι επίμαχοι αγροτικοί κανόνες είχαν συνταχθεί κατά την περίοδο προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, όμως δεν είχαν τεθεί σε ισχύ. Σε περίπτωση που εφαρμόζονταν, εκτιμάται ότι θα έδιναν στους μικρότερους πτηνοτρόφους τη δύναμη να καθορίζουν τους όρους των συμβάσεών τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πουλερικών. Επίσης, οι εκτροφείς θα μπορούσαν να ορίζουν σαφέστερα τις αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές των μεταποιητών και των διανομέων, βάσει του ομοσπονδιακού νόμου και να αντιδρούν αποτελεσματικότερα σε αυτές, υποβάλλοντας καταγγελίες. Όμως, η διοίκηση Τραμπ έβαλε «στοπ» σε δύο από τους προτεινόμενους κανόνες, ο ένας εκ των οποίων θα είχε ήδη τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Politico, ισχυρές αγροτικές επιχειρήσεις όπως η Cargill και η Butterball εναντιώθηκαν σθεναρά στους κανόνες, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγούμασταν σε ένα σκηνικό αέναων αντιδικιών και μπαράζ μηνύσεων μεταξύ των πτηνοτρόφων και των εταιρειών τροφίμων. Δεν προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι οι απορρυθμιστικές ενέργειες του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πατώντας πάνω στην ευνοϊκή για εκείνους απόφαση, οι ισχυροί του κλάδου προχωρούν τώρα σε συντονισμένη αντεπίθεση. Μέχρι την Ημέρα των Ευχαριστιών (23 Νοεμβρίου), υπήρξαν αρκετές καταγγελίες από πλευράς εκτροφέων γαλοπούλας για το γεγονός ότι οι εταιρείες επεξεργασίας και διανομής είχαν ήδη θέσει αυστηρότερους όρους. Χαρακτηριστικό της σκλήρυνσης της στάσης της βιομηχανίας πουλερικών είναι το παράδειγμα των πτηνοτρόφων στο Πλέινβιλ του Κονέκτικατ, οι οποίοι τον Οκτώβριο έλαβαν ειδοποιητήριες επιστολές για την τροποποίηση των συμβάσεών τους, με μείωση των κινήτρων απόδοσης και απαιτήσεις επενδύσεων σε αναβαθμίσεις εξοπλισμού, μια εξέλιξη για την οποία οι πτηνοτρόφοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν ευθέως τη διοίκηση Τραμπ.

«Αν ο Σόνι Πέρντιου (σ.σ. Αμερικανός υπουργός Γεωργίας) δεν είχε καταργήσει τους προτεινόμενους κανόνες, οι εταιρείες δεν θα έκαναν τέτοια πράγματα», δηλώνει ο Mike Weaver, πτηνοτρόφος της Δυτικής Βιρτζίνια και πρόεδρος της Οργάνωσης Ανταγωνιστικών Αγορών (σ.σ. εδρεύει στην πολιτεία της Νεμπράσκα), την οποία οι εκτροφείς γαλοπούλας του Πλέινβιλ ενημέρωσαν για τους φόβους τους. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος των πτηνοτρόφων», συμπληρώνει ο Weaver.