Ήπειρος: Στο 50% οι καταστροφές σε εσπεριδοειδή και ελιές ανά περιοχές από την “Αριάδνη”

Ήπειρος: Στο 50% οι καταστροφές σε εσπεριδοειδή και ελιές ανά περιοχές

Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία “Αριάδνη” και στην περιοχή της Άρτας, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει πληγεί το 50% του συνόλου της παραγωγής εσπεριδοειδών. «Η παρατεταμένη κακοκαιρία, οι νοτιάδες, η χιονόπτωση και το κολλημένο στους -5 μέχρι και -8 βαθμούς Κελσίου θερμόμετρο των τελευταίων 5 ημερών ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στα εσπεριδοειδή και τις ελιές του νομού», τόνισε στην «ΥΧ» ο Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας.

Όπως εξήγησε, είναι νωρίς για ακριβή αποτίμηση της καταστροφής, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ολική καταστροφή της ηρτημένης παραγωγής. Όσον αφορά τη συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών (κοινά πορτοκάλια που θα συγκομίζονταν τον Φεβρουάριο, μανταρίνια κ.α.), τόνισε πως η μείωση εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 50%, περίπου 50.000 – 60.000 τόνους.  

Για σημαντικά περιορισμένες ποσότητες στα υπαίθρια κηπευτικά εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Δ. Καββαδάς, περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετώπισαν τις προηγούμενες μέρες οι παραγωγοί στην πεδιάδα της Πρέβεζας. Όπως σημείωνε την προηγούμενη Τρίτη, μιλώντας στην «ΥΧ», «οι πιο ορεινές περιοχές έχουν προβλήματα με την κακοκαιρία.

Στην πεδιάδα το θερμόμετρο έφτασε μέχρι -2, -3 βαθμούς Κελσίου, επομένως δεν είχαμε σημαντικές ζημιές σε δέντρα όπως τα εσπεριδοειδή που είναι πιο ανθεκτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ζημιές έχουμε στα κηπευτικά, αλλά όχι μεγάλης έκτασης. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν περιοριστεί πολύ οι συγκομιζόμενες ποσότητες στα μεν υπαίθρια, επειδή, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, δεν μεγαλώνουν στα κτήματα, στα δε θερμοκηπιακά, επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να “φουλάρουμε” με καύσιμα, λόγω υψηλού κόστους».

Κηπευτικά και κτηνοτρόφοι τα μεγαλύτερα θύματα του χιονιά

Πολλές ζημιές στα κηπευτικά, κυρίως αυτά που βρίσκονται εκτός θερμοκηπίου, προκάλεσε ο χιονιάς που σημάδεψε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, ενώ στη ζωική παραγωγή καταγράφεται απώλεια παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος μέχρι και 50%. Όπως είναι επόμενο, στην αγορά (λαϊκές αγορές) παρουσιάστηκαν ελλείψεις προϊόντων και ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Αναλυτικότερα, στη ζωική παραγωγή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκο Παλάσκα, «αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ύδρευση, καθώς το νερό έχει παγώσει ακόμη και στις σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, κυρίως στην επαρχία Ελασσόνας, και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να κουβαλούν νερό με τα βυτία από τα χωριά τους. Λίγα προβλήματα υπάρχουν στην αγροτική οδοποιία, αναφορικά με την πρόσβαση συναδέλφων σε δύσβατα σημεία, ενώ δεν σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Επίσης, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μερίμνησαν για την επάρκεια ζωοτροφών στις μονάδες. Το μείζον ζήτημα, βέβαια, αφορά τη μείωση του γάλακτος, σε ποσοστό ακόμη και 50%, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι εάν συνεχιστεί το κύμα ψύχους, η φετινή χρονιά θα πάει χαμένη».  

Ήπειρος: Στο 50% οι καταστροφές σε εσπεριδοειδή και ελιές ανά περιοχές από την "Αριάδνη"

Σε ό, τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο, τη μεγαλύτερη ζημιά έπαθαν τα κηπευτικά στο χωράφι, εκτός θερμοκηπίου, όπως κρεμμυδάκια, κουνουπίδια, λάχανα, σπανάκια κ.λπ., ενώ στα δέντρα, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν ο υδράργυρος υποχωρήσει περαιτέρω, τότε δύσκολα θα αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Μέχρι σήμερα, οι θερμοκρασίες που καταγράφτηκαν από τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι -10 έως -11 βαθμοί κελσίου. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί για την ζημιά του περσινού Μαρτίου.

Οι επικρατούσες θερμοκρασίες, μέχρι στιγμής, δεν αποτελούν απειλή για την αμπελοκαλλιέργεια. Τέλος, πρόβλημα, όχι όμως από τον χιονιά, αλλά από τη συνεχιζόμενη ανομβρία (έχει να βρέξει καλά από τον Νοέμβριο), εντοπίζεται στα σιτηρά, αν και οι εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι θα υπάρξουν βροχοπτώσεις από το σαββατοκύριακο και μετά.

Οι λαϊκές αγορές, εξάλλου, υπολειτούργησαν όλες τις προηγούμενες δύσκολες ημέρες, καθώς οι παραγωγοί δεν είχαν προϊόντα να εκθέσουν, αφού δεν είχαν πρόσβαση ούτε στα χωράφια τους για να μαζέψουν τη λειψή, έστω, παραγωγή, ενώ το ψύχος που επικράτησε οδήγησε τους καταναλωτές στη… ζεστασιά των σούπερ μάρκετ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Από την πλευρά τους, οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ της περιφέρειας υποστηρίζουν πως «θα πρέπει να περιμένουμε να σταματήσει η κακοκαιρία και, κυρίως, να έρθει η ξαστεριά για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών. Ως εκ τούτου, ακόμη είναι νωρίς να μιλήσουμε με αριθμούς και –πολύ περισσότερο– για διαδικασία αποζημιώσεων των ζημιών».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ρούστας, Μελίνα Ζιάγκου