Η Αχτσιόγλου αποφασίζει για εισφορές αγροτών και συντάξεις των «ενεργών»

Η Αχτσιόγλου αποφασίζει για εισφορές αγροτών και συντάξεις των «ενεργών»
-Διαφήμιση-
Delegate

Μια σειρά από εκκρεμμότητες που σχετίζονται με το νέο ασφαλιστικό και οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν με υπουργικές αποφάσεις μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα καλείται να επιλύσει η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η πρώτη έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αγροτών (καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων κλπ) ο οποίος, λιγότερο από δύο μήνες πριν την έναρξη ισχύος του νέου συστήματος, παραμένει άγνωστος. Όπως είναι γνωστό, από 1-1-2017, οι εισφορές των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου υπολογίζονται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός τους. Το βασικότερο σενάριο προβλέπει τη χρήση των εισοδημάτων του 2015 ως βάσης προσδιορισμού, τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά, δεδομένου ότι θεωρείται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016 προτού αρχίσουν να στέλνονται τα ειδοποιητήρια στους αγρότες από τον ΟΓΑ. Τίποτα ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει» μέχρι στιγμής. 

Έτερο ανοιχτό ζήτημα παραμένουν οι συντάξεις των λεγόμενων «ενεργών» συνταξιούχων του ΟΓΑ, συνταξιούχων δηλαδή που συνεχίζουν να καλλιεργούν και για τους οποίους το νέο ασφαλιστικό προβλέπει «πέναλτι» μείωσης 60% στις συντάξιμες αποδοχές. Για την ώρα από το μέτρο έχουν εξαιρεθεί όσοι συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2016, ωστόσο για τις επόμενες χρονιές όλα είναι στον «αέρα».

-Διαφήμιση-
Delegate

Ζητούμενο αποτελεί και η τύχη της περιουσίας του ΟΓΑ ο οποίος ενσωματώνεται μεν στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα συνεχίσει όμως κανονικά να ασκεί τις μη ασφαλιστικές του αρμοδιότητες. 

Τέλος υπάρχει και το ζήτημα του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των αγροτών με το υπουργείο Εργασίας να επιμένει, όπως διαφάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του –παραμένοντα στη θέση του- υφυπουργού, Τάσου Πετρόπουλου ότι από την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν –μικρές έστω- αυξήσεις.