Γιώργος Σταθόπουλος: Ο ΟΤΕ θέτει την ευρυζωνικότητα στην υπηρεσία της αγροτικής παραγωγής

Συνέντευξη του Γιώργου Σταθόπουλου, διευθυντή Business Unit OTE RURAL

Γιώργος Σταθόπουλος: Ο ΟΤΕ θέτει την ευρυζωνικότητα στην υπηρεσία της αγροτικής παραγωγής

Ένας καινούργιος κόσμος, που μειώνει τους γεωγραφικούς αποκλεισμούς, δίνει ώθηση στην παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα και στήριξη στην τοπική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται στην Ελλάδα, μέσω του έργου Rural Broadband. Ο Γιώργος Σταθόπουλος, διευθυντής Business Unit OTE RURAL, εξηγεί σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο έργο θα προσφέρει στους πολίτες των απομακρυσμένων αγροτικών & νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας τα οφέλη της ευρυζωνικότητας.

Πριν από μερικά χρόνια, οι αγρότες της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου, αιτούνταν υποδομές για τον αγροτικό τομέα και αναφερόντουσαν στην κατασκευή για παράδειγμα οδικών δικτύων. Σήμερα, μιλώντας για υποδομές, συχνά αναφέρονται στα ευρυζωνικά δίκτυα. Είναι τελικά τόσο σημαντικά;

Ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, την επανάσταση της τεχνολογίας. Αλλάζει τα πάντα: Τον τρόπο που ζούμε, που επικοινωνούμε, που εργαζόμαστε. Όλα γίνονται απλούστερα και ταχύτερα, με μία λέξη, ψηφιακά. Η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών υψηλής ταχύτητας και ποιότητας στην ύπαιθρο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας μας. Η διάχυση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών θα δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, θα στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα. Με την ευρυζωνικότητα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής για όλους, χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε πως τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθώς μόλις το 40% του πληθυσμού της υπαίθρου έχει πρόσβαση στο γρήγορο ευρυζωνικό δίκτυο. Πού βρίσκεται η ψηφιακή Ελλάδα και τι κενό θα καλυφθεί με το πρόγραμμα;

Σύμφωνα με τον δείκτη DESI, που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απεικονίζει την ψηφιακή εξέλιξη των χωρών, η Ελλάδα είναι σήμερα στις τελευταίες θέσεις, 26η μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ. Κράτος και επιχειρήσεις ήδη υλοποιούν σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της κοινωνίας. Σε αυτές συγκαταλέγεται το έργο Rural Broadband, που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές «λευκές» περιοχές, που αντιστοιχούν στο 40% της ελληνικής επικράτειας και στο 5% του πληθυσμού της χώρας. Στόχος του έργου είναι η παροχή προσιτών υπηρεσιών internet στους πολίτες των απομακρυσμένων αγροτικών και νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας, για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ευρυζωνικότητας.

Το έργο σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ. Για τον σκοπό του έργου, το σύνολο της ελληνικής επικράτειας χωρίστηκε σε 3 γεωγραφικές ζώνες (βόρεια, κεντρική και νότια Ελλάδα), και ο Όμιλος ΟΤΕ επελέγη ως Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης, μέσω ανοικτού διεθνή διαγωνισμού, για τις 2 από τις 3 ζώνες (βόρεια και νότια). Το έργο χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια, καθώς και από ίδια κεφάλαια του Ομίλου ΟΤΕ.

Μέσα σε μόλις 2 χρόνια, εντός χρονοδιαγράμματος, ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω των θυγατρικών του OTE Rural North και OTE Rural South, ολοκλήρωσε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, συνολικού μήκους διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, σε 2.260 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, σε συνολικά 36 νομούς. Πλέον, 323.000 κάτοικοι σε 2.260 αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση, μέσω των παρόχων λιανικής, σε σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες και γρήγορο Internet με ταχύτητες VDSL έως 50 Mbps. Αναλυτικά οι περιοχές κάλυψης είναι διαθέσιμες στα sites: www.oteruralsouth.gr και www.oteruralnorth.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο βραβεύθηκε στα European Broadband Awards 2017, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CNECT), ως το καλύτερο στην Ευρώπη στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές».

Πώς θα γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο; Πώς θα αλλάξει η «ψηφιακή εποχή» τη ζωή στο χωράφι;

Η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών κέντρων και απομακρυσμένων περιοχών, καθώς οι κάτοικοι αποκτούν πλέον ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της ψηφιακής εποχής.

Οι νέες υποδομές δίνουν ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, για παράδειγμα μέσω της δυνατότητας διαδικτυακής προώθησης και προβολής του αγροδιατροφικού προϊόντος, κάτι που αποτελεί σημαντικό στόχο της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Επιπλέον, τα νέα δίκτυα μειώνουν τις αποστάσεις, επιτρέποντας στους κατοίκους της υπαίθρου να βρίσκονται μέσα στις εξελίξεις και να μην τις παρακολουθούν από απόσταση. Ψηφιακό σχολείο, τηλεϊατρική, e-government, κοινωνική δικτύωση, δικτύωση επιχειρήσεων, αγροτουρισμός, αγροτική παραγωγή ακριβείας, τυποποίηση και προώθηση προϊόντων, είναι μόνο μερικά παραδείγματα της συναρπαστικής αλλαγής που μπορεί να επιτευχθεί. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κάνουμε όλοι τα βήματα που μας αναλογούν: Δημόσια διοίκηση, τοπικές κοινωνίες, ιδιωτικός τομέας, αλλά και κάθε ένας από εμάς πρέπει να έρθει πιο κοντά στην τεχνολογία, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε ψηφιακά, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά στη νέα ψηφιακή εποχή.

 Πώς θα αλλάξει η ψηφιακή εποχή την παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα;

 Παρατηρούμε τελευταία ότι ο γεωργικός κλάδος διεθνώς αξιοποιεί όλο και περισσότερο νέες ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές, που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα τόσο τα κόστη όσο και το αποτύπωμα της γεωργίας στο περιβάλλον. Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η ποιοτική σύνδεση στο internet.

Το νέο δίκτυο οπτικών ινών του Ομίλου ΟΤΕ δίνει πλέον τη δυνατότητα σε αγροκτηνοτροφικές εταιρείες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς να εφαρμόσουν μεθόδους έξυπνης γεωργίας/κτηνοτροφίας (smart farming) και γεωργίας/κτηνοτροφίας ακριβείας (precision farming), ενώ ανοίγει τον δρόμο και για το διαδίκτυο της αγροτικής παραγωγής (Agro Internet of Things).

Στον χώρο του AgTech, υπάρχουν ήδη startup εταιρείες που αξιοποιούν τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, διαθέτοντας στις αγροτικές παραγωγικές μονάδες εφαρμογές και εξοπλισμό, που εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν το μοντέλο παραγωγής, ενώ συμβάλλουν και στη διαχείριση και βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι αισθητήρες που παρακολουθούν διαρκώς τα χαρακτηριστικά του εδάφους και των καλλιεργειών και οι ειδικές εφαρμογές που βελτιστοποιούν και αυτοματοποιούν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις του γεωργού για το πότισμα, το λίπασμα, τη σπορά, τον ψεκασμό και τη συγκομιδή. Η παρακολούθηση γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων με τη χρήση drones δεν είναι επιστημονική φαντασία. Είναι η εξέλιξη, είναι το μέλλον, που έρχεται με γρήγορα βήματα.

Για αυτό ακριβώς το μέλλον προετοιμαζόμαστε στον Όμιλο ΟΤΕ. Είμαστε η εταιρεία των οπτικών ινών. Η εταιρεία του 4G και του 4G+. Με τις επενδύσεις μας σε σύγχρονα δίκτυα, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους, μέσα από την τεχνολογία.