H φάρμα του μέλλοντος

Εφαρμογή ειδικών αισθητήρων και σύνθεση έξυπνων ζωοτροφών

H φάρμα του μέλλοντος

Καταγραφή κατανάλωσης ζωοτροφής, συνθήκες περιβάλλοντος, μέτρηση παραγωγής γάλακτος, υγείας και συμπεριφοράς των ζώων μπορούν να καταγραφούν με την εφαρμογή ειδικών αισθητήρων σε σταβλιζόμενα ζώα, όπως οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Η γαλλική εταιρεία CCPA Group, που ειδικεύεται στη διατροφή και στην υγεία των ζώων, ήδη δοκιμάζει τους «αισθητήρες του μέλλοντος» σε ιδιόκτητες φάρμες στη χώρα, θέλοντας να πετύχει μια ολιστική καταγραφή και διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Ο Muriel Johan, ειδικός στην εκτροφή μηρυκαστικών στον όμιλο CCPA, εξηγεί πως «όλα γίνονται μέσω μίας βάσης δεδομένων, η οποία συλλέγει τις πληροφορίες που έρχονται από τους αισθητήρες, ενώ το σύστημα θα περιλαμβάνει και κάμερες παρακολούθησης, ανιχνευτές θερμότητας (καταγραφή θερμοκρασιών και καιρικών συνθηκών) και αυτοματοποιημένα συστήματα αρμέγματος». Σύμφωνα πάντα με τον ειδικό της CCPA, το 39% των ιδιοκτητών είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε επιπλέον σύγχρονα εργαλεία γεωργίας, ενώ το 67% ήδη έχει εντάξει κάποια σύγχρονη τεχνολογία στη μονάδα του.

Νέες μέθοδοι

Για τις εξελίξεις στις ζωοτροφές και συγκεκριμένα για τη «Διατροφή 2», όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη διαδικασία, μίλησε στο διεθνές περιοδικό για τις ζωοτροφές «All about feed», ο διευθυντής του ομίλου CCPA Group, Fabrice Robert. Η «Διατροφή 2» έρχεται να προσθέσει νέες μεθόδους στη σύνθεση των ζωοτροφών, πέρα από τις διατροφικές ανάγκες των ζώων. Βασίζεται στις φαρμακολογικές επιδράσεις των θρεπτικών συστατικών των ζωοτροφών στο ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό τους σύστημα, ενώ πραγματοποιείται με νέα πειραματικά εργαλεία, όπως βιοδείκτες φλεγμονής ή οξειδωτικού στρες», εξηγεί.

Προσθέτει, δε, πως τα τελευταία τρία χρόνια, «στα εργαστήρια του ομίλου δοκιμάζονται νέα συστατικά όπως μαγιά, Ω3 λιπαρά οξέα, αλλά και φυτά πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως το φυτό «Scutellaria baicalensis», με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των ζώων. Επίσης, παρακολουθούμε πώς ανταποκρίνεται ο εντερικός βλεννογόνος των ζώων στα διαφορετικά συστατικά. Παράλληλα, διεξάγονται in vitro δοκιμές για να μελετηθούν οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των συστατικών στο ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων». Όπως αναφέρει ο κ. Robert, με τις νέες ζωoτροφές θα μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον «μείωση φλεγμονών στο πεπτικό σύστημα των ζώων της τάξεως του 10% με 15%».