Η φορολογία τροχοπέδη στην αγροτική ανάπτυξη

Η φορολογία τροχοπέδη στην αγροτική ανάπτυξη

Με κεντρικό μήνυμα “Τα προϊόντα μας υπό διωγμόν. Κι όμως υπάρχει λύση” πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαΐου εκδήλωση για τα ελληνικά προϊόντα που διοργάνωσε το Ποτάμι, στο κτίριο του ΕΒΕΑ, με την συμμετοχή παραγωγών και εκπροσώπων συνεταιρισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

“Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται υπό διωγμόν. Και το κύριο όπλο του διωγμού είναι η φορολογία” ανέφερε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. “Τιμωρούνται με την πολιτική της κυβέρνησης όσοι παραγωγοί και επιχειρήσεις κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι με χίλια βάσανα και χίλιους κόπους τα χρόνια της κρίσης. Για να συντηρηθούν και να διαιωνιστούν κομματικοί στρατοί”.

Για τις επιπτώσεις εξάλλου των φορολογικών μέτρων κατά την διάρκεια της κρίσης και την έλλειψη πολιτικής βούλησης προκειμένου να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας μίλησαν οι επτά βασικοί προσκεκλημένοι – ομιλητές της εκδήλωσης.

Καταστροφικός ο ΕΦΚ στο κρασί

“Τίθεται ζήτημα επιβίωσης του ελληνικού αμπελώνα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, σημειώνοντας ότι η επιβολή Ε.Φ.Κ. στον οίνο οδηγεί πρακτικά πολλές οινικές επιχειρήσεις σε κλείσιμο. Επικαλούμενος κλαδική μελέτη τόνισε ότι πως από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί έχουν καταγραφεί απώλειες μέχρι και 60% στο τζίρο των επιχειρήσεων. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παράνομη διακίνηση οίνου υπογραμμίζοντας ότι στο τέλος θα επιβαρυνθεί ο αγρότης. Αποκάλυψε ότι την επόμενη εβδομάδα ο Σύνδεσμος θα καταθέσει στα κόμματα σχέδιο με τις θέσεις του κλάδου. 

Θα συρρικνωθεί η ελληνική αγορά μπύρας

Από την πλευρά του, ο Σοφοκλής Παναγιώτου, πρόεδρος της μικροζυθοποιίας SEPTEM τόνισε πως ο διπλασιασμός του ΕΦΚ θα επιφέρει συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς μπύρας, απώλεια θέσεων απασχόλησης και κλείσιμο εργοστασίων. “Το 95% της μπύρας που διατίθεται στην Ελλάδα παράγεται στην Ελλάδα από Έλληνες εργαζόμενους. Αυτή η φορολόγηση θα αυξήσει το κόστος στις φθηνές μπύρες κατά 20-30%”.  

SOS από τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς

Τον λόγο πήραν στην συνέχεια ο Νικόλαος Πατσιούρας, πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και ο Γιώργος Τούμπας, πρόεδρος των Μαστιχοπαραγωγών Χίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία και τον ρόλο των αναγκαστικών συνεταιρισμών. Ο κ. Πατσιούρας προειδοποίησε ότι ο νόμος έρχεται ουσιαστικά να διαλύσει τον συνεταιρισμό, γεγονός που θα οδηγήσει σε φαινόμενα παραεμπορίου. Από την πλευρά του ο κ. Τούμπας τόνισε ότι απειλείται όλη η νότια Χίος, που σήμερα στηρίζεται αποκλειστικά από την παραγωγή μαστίχας. “Δεν έχουμε ανάγκη προστατευτισμού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυστηροί έλεγχοι κατά των καρτέλ γάλακτος

Για τις μεγάλες πληγές στην αγελαδοτροφία μίλησε ο πρόεδρος της βιομηχανίας ΕΒΟΛ και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος. “Η χώρα μας πριν οχτώ χρόνια είχε φτάσει να παράγει 900.000 τόνους αγελαδινό γάλα, και το 2015 φτάσαμε στους 600.000 τόνους”. Και αναρωτήθηκε: “Είναι ανάπτυξη να μην μπορείς να παράγεις;”.  Όπως είπε, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ελληνικά. “Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό όταν το 60% του αγελαδινού γάλακτος εισάγεται; Τα καρτέλ φαίνεται ότι λειτουργούν και θριαμβεύουν και γι’ αυτό απαιτείται να υπάρχει αυστηρώς ελεγκτικός μηχανισμός”.

Να προστατευτεί το ελληνικό γάλα

Ο Αθανάσιος Βασιλέκας, πρόεδρος της Ένωσης φυλής Holstein αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου σημειώνοντας πως στη χώρα μας πριν τα μνημόνια οι αγελάδες αριθμούσαν τις 120.000, ενώ σήμερα είναι μόλις 80.000, και παράγουν το 40% της ποσότητας γάλακτος που καταναλώνουμε. Η κρίση έφερε σειρά προβλημάτων, με αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρείται “στροφή των γαλακτοβιομηχανιών στο εισαγόμενο γάλα που είναι πιο φθηνό”, ενώ “υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης των κτηνοτρόφων”. Ο κ. Βασιλέκας κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ενταχθούν στις ομάδες παραγωγών, και υπογράμμισε πως ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει και να απαιτεί να είναι ελληνικά τα προϊόντα.

Λάδι/βοσκότοποι

Για το ελαιόλαδο μίλησε ο δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη σύνδεσης της ελαιοπαραγωγής με την εκπαίδευση. Τέλος, ο Δημήτρης Δήμος κτηνοτρόφος της φάρμας “Η Κιβωτός του Δήμου”, υπογράμμισε: «Αν αποδοθούν οι βοσκότοποι στους κτηνοτρόφους, τότε θα επανέλθει ο αριθμός των ζώων στους αριθμούς που είχαμε πριν λίγες δεκαετίες με αποτέλεσμα, να μειωθεί η ανεργία κατά 500.000». 

Οι προτάσεις του Ποταμιού

Τις προτάσεις του Ποταμιού ανέπτυξαν στη συνέχεια ο πολιτικός υπεύθυνος του τομέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σπύρος Καχριμάνης και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

“Προκειμένου να αποφευχθεί η επικείμενη πλήρης κατάρρευση του αγροτικού τομέα και να δοθεί το περιθώριο για κάθε περαιτέρω διαρθρωτική και αναπτυξιακή συζήτηση, 6 άμεσες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες” τόνισε ο κ. Καχριμάνης. Αυτές είναι:

  • Φορολογία, ΦΠΑ, κόστος ενέργειας, αναλογικά με τις ανταγωνίστριες χώρες της Ε.Ε. (Ισπανία και Ιταλία).
  • Ηλεκτρονικό τιμολόγιο & έλεγχοι στις πύλες διόδου 365 ημέρες 24 ώρες. (Έλεγχος Φοροαποφυγής και Ελληνοποιήσεων)
  • Άμεση επιστροφή Φ.Π.Α. Αγροτών.
  • Εξόφληση τιμολογίων εντός 60 ημερών.
  • Δεσμευτικές ημερομηνίες (με ρήτρες), προκήρυξης, έγκρισης και πληρωμής ΕΣΠΑ.
  • Πλήρως ηλεκτρονική αξιολόγηση προγραμμάτων, χωρίς διαμεσολάβηση υπαλλήλων.

«Αυτό που απαιτείται είναι η αξιοποίηση των ευκαιριών που έχουμε από το ευρωπαϊκό αγροτικό μοντέλο, των ευκαιριών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οικονομικών και Θεσμικών. Είμαστε δύο χρόνια μετά από την έναρξη ισχύος της νέας ΚΑΠ και μόλις χτες ψηφίσαμε τον ορισμό του ενεργού αγρότη” σημείωσε ο κ. Δανέλλης. Και συμπλήρωσε: “Αυτό που απαιτείται από την πολιτεία, την κυβέρνηση είναι γνώση, βούληση σχεδιασμός, αντί της βολικής αλλά κοντόθωρης και καταστροφικής πολιτικής φορολογικών επιβαρύνσεων, σε ό,τι φαίνεται να δημιουργεί δυναμική κερδοφορίας».  

Γεωργία Μπόχτη