Εγκρίθηκε η CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (upd)

Μπλόκο στη CETA από την ελληνική Βουλή ζητούν οι Οικολόγοι-Πράσινοι

Ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA) η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από έντονη διαμάχη.

Με τη θετική αυτή ψήφο, μεγάλο μέρος του κειμένου θα τεθεί σύντομα σε ισχύ προσωρινά, μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από το σύνολο των εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαδικασία που θα πάρει χρόνια.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά και ψηφίζει σήμερα Τετάρτη για την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά (CETA). Σε περίπτωση που το Ευρωκοινοβούλιο δώσει το «πράσινο φως», η CETA θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ ήδη από τον Μάρτιο εν αναμονή της έγκρισης από τα κράτη μέλη. Σε κάθε περίπτωση, για να τεθεί οριστικά σε ισχύ η συμφωνία, θα πρέπει επίσης να εγκριθεί και από τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ένωσης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζοντας τα περί προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων, εφόσον τεθεί σε ισχύ η CETA, «σε γενικές γραμμές η Ευρώπη θα  μπορεί να εξάγει σχεδόν το 92% των γεωργικών της προϊόντων και τροφίμων στον Καναδά χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Ωστόσο, η συμφωνία προστατεύει τη σήμανση που αναδεικνύει τον τόπο προέλευσης των ευρωπαϊκών προϊόντων. Μεταξύ των προϊόντων που προστατεύονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, από την Ελλάδα σειρά ελληνικών τυριών, η μαστίχα, φασόλια και σειρά ελαιολάδων, από δε την Κύπρο το λουκούμι Γεροσκήπου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το ΕΚ στην ίδια ανάρτηση, μόνο το 2015 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και Καναδά, ξεπέρασαν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και αν η συμφωνία εγκριθεί το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 20%. Αν ήταν κράτος μέλος της Ένωσης ο Καναδάς θα ήταν έβδομος σε μέγεθος με βάση τον πληθυσμό του (35 εκ.),5ος με βάση το ΑΕΠ του (1,4 τρις. ευρώ) και μεταξύ Δανίας και Βελγίου σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

 Εισαγωγές

Αναφορικά με τις οι εισαγωγές από τον Καναδά, όπως αναφέρει το ΕΚ, αυτές θα πρέπει να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κανόνες. «Η CETA δεν υποβαθμίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών δομών και των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ ρυθμίσει την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ή την απαγόρευση βοδινού κρέατος με ορμόνες» τονίζει το ΕΚ.

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ Καναδά, καταργεί σχεδόν όλους τους τελωνειακούς δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών, εκτός από εκείνους που επιβάλλονται για υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος, οπτικοακουστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μεταφορών και ορισμένα γεωργικά προϊόντα. Επίσης, προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης πολλών προϊόντων από ηλεκτρικά είδη μέχρι παιχνίδια.

 

Αντιδράσεις

Ενόψει της επικύρωσης της CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) με χθεσινή του ανακοίνωση επανέλαβε την έντονη αντίδρασή του «για την σκανδαλώδη εξαίρεση του εθνικού μας προϊόντος, της φέτας,  από τη λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ. Με δεύτερη επιστολή του προς όλους του Έλληνες ευρωβουλευτές, ο ΣΕΒΓΑΠ τους εφιστά την προσοχή «όχι μόνο για την σημαντικότητα της αυριανής ψήφου τους αλλά και για το γεγονός ότι η συναίνεσή τους σε μια τέτοια σκανδαλώδη αδικία εις βάρος της χώρας μας αποτελεί εθνική προδοσία».

«Τους τονίσαμε ότι η αόριστη και ανεπίσημη υπόσχεση της Ε.Ε, ότι δηλαδή θα ξανασυζητήσει την περίπτωση της φέτας μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας, χρησιμοποιήθηκε ως φθηνό δόλωμα, για να εκμαιεύσει την συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και δεν έχει την παραμικρή αξία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

«Σε μια ύστατη προσπάθεια για την υποστήριξη του εθνικού μας προϊόντος, ζητούμε απ’ όλους τους ευρωβουλευτές όχι μόνο να μην δώσουν την συναίνεσή τους σε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία αλλά να πείσουν και τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους να κάνουν το ίδιο γιατί δεν είναι δυνατόν το κοινοτικό δίκαιο να χρησιμοποιείται επιλεκτικά, προστατεύοντας μόνο ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα. Πρέπει να κατανοήσουν και αυτοί ότι η ανήκουστη αυτή ενέργεια της Ε.Ε. σήμερα μπορεί να πλήττει μόνο την φέτα αλλά αύριο μπορεί να αφορά δικά τους προϊόντα ή συμφέροντα» τονίζει η ίδια ανακοίνωση.