Δημήτρης Καπούνης: «Η κτηνοτροφία στη Νάξο ανεβαίνει»

Αύξηση του τζίρου, μείωση των οφειλών και νέες επενδύσεις στα σχέδια της ένωσης

KAPOUNIS-eas-naxou
Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου
Η ΕΑΣ Νάξου, με κύκλο εργασιών 19,9 εκατομμύρια ευρώ το 2017, έναντι 18,4 εκατ. ευρώ το 2016, είναι φανερό ότι δεν πτοείται από την οικονομική κρίση. Μέσα σε τρία χρόνια, έχει καταφέρει να μειώσει τον δανεισμό της από 7 στα 4,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα σχεδιάζει καινούριες επενδύσεις, όπως τον εκσυγχρονισμό του τυροκομείου και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από τα απόβλητα του τυροκομείου, με γαλλικά κεφάλαια. Παράλληλα, το 2019 σχεδιάζεται η δημιουργία συνεταιριστικού στάβλου με τη συνεργασία ομάδας παραγωγών, για την αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος.

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης εργάζεται στον ΟΤΕ. «Εκπλήσσεστε; Μόνον αν δεν έχεις ίδιον όφελος από την Ενωση, δεν είσαι δηλαδή ο ίδιος αγρότης, να θέλεις να πουλήσεις τα δικά σου προϊόντα, μπορείς να πάρεις τις σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις» εξηγεί. Διευκρινίζει, πάντως, ότι προέρχεται από αγροτική οικογένεια, από όπου προέκυψε και η μεγάλη του αγάπη για την πρωτογενή παραγωγή και την ίδια την ΕΑΣ.

*Πώς θα περιγράφατε σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ένωσης;

Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας και να μειώσουμε τα χρέη, ενώ παράλληλα επενδύουμε. Μόλις πριν από τρία χρόνια συσκευάσαμε το γιαούρτι και εμφιαλώσαμε το γάλα. Παράλληλα, έχουμε 134 μόνιμους εργαζόμενους και το κόστος της μισθοδοσίας δεν ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ. Σκεφτείτε ότι το 2006, που ανέλαβα, ο κύκλος εργασιών ήταν στα 10,7 εκατομμύρια ευρώ, εργάζονταν 86 εργαζόμενοι και το μισθολογικό κόστος έφτανε τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

eas-naxou-tirokomeio*Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι μισθοί είναι σήμερα χαμηλότεροι…

Μα δεν μπορεί κάποιος που δεν έχει τελειώσει το δημοτικό να παίρνει περισσότερα από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου. Και δεν μπορεί ένας εργάτης τυροκομείου που ζυμώνει το τυρί να παίρνει επίδομα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το 2006 προσλάβαμε συμβούλους για να αξιολογήσουμε την οικονομική πορεία της Ένωσης. Εξέτασαν τα οικονομικά στοιχεία και μας είπαν «η ακολουθείτε πρόγραμμα εξυγίανσης ή σε 18 μήνες θα κλείσετε». Αποφασίσαμε λοιπόν να σώσουμε την Ένωση. Αν δεν πας με τους κανόνες της αγοράς, η αγορά σε πετάει έξω.

*Πώς έχετε καταφέρει σε ένα τόσο τουριστικό νησί να αναπτύσσεται παράλληλα και ο πρωτογενής τομέας;

Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να συνδυάσουμε τον τουρισμό με τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής του νησιού μας. Στις εκθέσεις που πηγαίνουμε, προσπαθούμε να κινήσουμε την ενδιαφέρον των καταναλωτών, έτσι ώστε να παρακινηθούν και έρθουν να γευτούν τα προϊόντα στον τόπο που φτιάχνονται, δηλαδή την Ελλάδα και βέβαια τη Νάξο.

Από την άλλη, έχουμε κάνει μια άτυπη συμφωνία με την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, να προσφέρουν στο πρωινό τους προϊόντα Νάξου, από αβγό και γάλα μέχρι βούτυρο, μέλι και πατάτες. Δίνουμε τα προϊόντα περίπου σε τιμές χονδρικής για να καθιερώσουμε το «Ναξιώτικο Πρωινό». Στη Νάξο, η κτηνοτροφία ανεβαίνει.

*Έχουν ανταποκριθεί οι ξενοδόχοι;

Αρκετοί τώρα, είμαστε στα τριάντα ξενοδοχεία αλλά αυξάνονται. Ο πελάτης που θα δοκιμάσει γραβιέρα Νάξου, θα την αναζητήσει μετά και αλλού ή και στην πατρίδα του, οπότε ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγές. Έτσι, προσπαθούμε να διευρύνουμε το καταναλωτικό μας κοινό. Παράλληλα, σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις.

*Σε τι ακριβώς εστιάζετε τις προσπάθειές σας;

Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει το εστιατόριο γευσιγνωσίας της Ένωσης στην παραλία, που θα διαθέτει μόνο τοπικά προϊόντα, δίπλα στο πρατήριο-σούπερ μάρκετ της ΕΑΣ. Παράλληλα, θα τεθεί σε λειτουργία e-shop με προϊόντα μας, εκτός από γάλα και τυρί, τα οποία θα αποστέλλονται στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Από το τέλος Οκτωβρίου, θα βγουν στην αγορά ατομικές συσκευασίες βουτύρου, μαρμελάδας και μελιού Νάξου, ενώ στις αρχές του νέου χρόνου αναμένεται να κυκλοφορήσει και συσκευασία πατάτας Νάξου, καθαρισμένης αρχικά στις Κυκλάδες. Επίσης, τις επόμενες ημέρες έχουμε ραντεβού με Γάλλους χρηματοδότες, για να φτιάξουμε μονάδα βιοαερίου, όπου θα αξιοποιούνται τα τυροκομικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, δηλαδή το τυρόγαλο και η κοπριά.

*Πρόκειται για ένα σχέδιο που υπήρχε και παλαιότερα αλλά πάγωσε λόγω νομοθετικών εμποδίων, αν δεν κάνω λάθος.

Επειδή δεν είχε αλλάξει η νομοθεσία, για λιγότερο από έναν μήνα δεν καταφέραμε να ενταχθούμε στο επενδυτικό πρόγραμμα (4.2.1) και χάσαμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα τελείωνε 31 Ιανουαρίου 2017 και η αλλαγή του νόμου ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο. Έτσι, τώρα αναζητούμε ξένα κεφάλαια για να προχωρήσουμε.

*Η ΕΑΣ έχει μεγάλα οικονομικά βάρη;

Πριν από τρία χρόνια χρωστούσαμε 7 εκατομμύρια σε δάνεια και τώρα τα έχουμε μειώσει στα 4,3. Πληρώνουμε 738.000 ευρώ τον χρόνο στην αποληρωμή των δανείων και θα τα είχαμε ξεχρεώσει αν δεν είχαμε κάνει επενδύσεις, γιατί τις χρηματοδοτούμε με ίδια κεφάλαια.

*Τι προβλέπετε για την παραγωγή πατάτας;

Φέτος, η χειμερινή πατάτα στη Νάξο θα φτάσει τους 100-200 τόνους, λόγω μεγάλης ξηρασίας.

*Πάντως, το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη μερίδα πατάτας (625 κιλά) θα το καταφέρετε…
Τηρήσαμε όλους τους κανόνες και νομίζω ότι ναι. Είναι πολύ σημαντικό για το πρεστίζ της Ένωσης.