Η μεγαλύτερη μονάδα κάθετης γεωργίας στην Ευρώπη (video)

Η μεγαλύτερη μονάδα κάθετης γεωργίας στην Ευρώπη

Οι υπεύθυνοι μίας από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις κάθετης γεωργίας που πρόκειται να μπει σε λειτουργία μέσα στον χρόνο, παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλλιεργεί τα τρόφιμα του μέλλοντος. Η δημιουργία της μονάδας αποδεικνύει πως η καινούργια αυτή μέθοδος καλλιέργειας έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος.

Η GrowWise είναι μια κάθετη μονάδα και, σε συνεργασία με τον ολλανδικό διανομέα τροφίμων Staay Food Group, θέτει τις βάσεις για το πρώτο εμπορικό κατακόρυφο αγρόκτημα στην Ευρώπη, το οποίο θα ανοίξει βορειοανατολικά του Άμστερνταμ, στην πόλη Dronten.

Ο υπεύθυνος, Gus van der Feltz, μιλώντας στο Seed and Chips, ανέφερε πως «οι κάθετες μονάδες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ένα κλειστό ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής». Οι λυχνίες LED που χρησιμοποιούνται βελτιστοποιούν τις συνθήκες ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν στοιχεία του ηλιακού φωτός που τα φυτά δεν χρησιμοποιούν τόσο αποτελεσματικά και αυτά μπορούν να μειωθούν ή να εξαλειφθούν, με την εφαρμογή της κάθετης γεωργίας. Οι καλλιέργειες χρειάζονται διαφορετικές εντάσεις φωτός καθώς περνούν τα στάδια ανάπτυξης και παρακολουθούνται συνεχώς από αισθητήρες και λογισμικό που ταιριάζουν τις συνθήκες τους όπως είναι απαραίτητο. Ο Gus van der Feltz εξηγεί ότι η ενεργοποίηση του σωστού συνδυασμού διεργασιών στη φωτοσύνθεση, σε συνδυασμό με άλλους αυξητικούς παράγοντες, μπορεί επίσης να δημιουργήσει επιθυμητά αποτελέσματα.

Κάθε όροφος της μονάδας θα έχει ειδικά σχεδιασμένους θαλάμους κλιματισμού και θα παράγει 30.000 τεμάχια ρόκα, μαρούλι, κοκκινόφυλλο μαρούλι και κατσαρό αντίδι μέσα σε μια εβδομάδα. Πρόκειται για διπλάσια μεγέθη από αυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις, και περίπου 3 φορές πιο γρήγορα.

Η εγκατάσταση θα είναι 900 τετραγωνικών μέτρων, με συνολική καλλιεργούμενη επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

Πλεονεκτήματα

Η κάθετη γεωργία έχει αρκετά πλεονεκτήματα και μπορεί να είναι βιώσιμη, αναφέρουν οι δημιουργοί της μονάδας. Τα πολλαπλά πατώματα για την καλλιέργεια των λαχανικών δημιουργούν περισσότερο χώρο σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια.

Επίσης, τονίζουν πως μέσα στη μονάδα, όλες οι καλλιέργειες προστατεύονται από τις κακές καιρικές συνθήκες και τα έντομα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να καλλιεργούν χωρίς εντομοκτόνα.

Επιπλέον, ορισμένες κάθετες εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούν ένα κυκλικό σύστημα, επεκτείνοντας την επιχείρηση με ιχθυοτροφεία μέσα στη μονάδα. Τα περιττώματα των ψαριών στη συνέχεια συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για τη λίπανση των λαχανικών.

Οι κλιματικοί θάλαμοι στη συγκεκριμένη μονάδα θα είναι ενεργειακά αποδοτικοί, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, ηλεκτρισμό και λίπασμα από τη συμβατική γεωργία.