Η νέα ΚΑΠ ανέβηκε στο λεωφορείο

Η νέα ΚΑΠ ανέβηκε στο λεωφορείο Omnibus Regulation

Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, άνοιξε επίσημα τις συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ υπό τον ευφάνταστο τίτλο «Κανονισμός το λεωφορείο που πάει παντού» (Omnibus Regulation).

Οι προτάσεις Χόγκαν παρουσιάστηκαν και στο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας – Γεωργίας (10/10/2016). Στόχος είναι το λεωφορείο (δηλαδή, η τροποποιημένη ΚΑΠ) να φθάσει στον προορισμό του και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση και την πολυπλοκότητα των τροποποιήσεων, πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, που προμηνύει σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις στο σύντομο διάστημα των επόμενων λίγων μηνών.

Ας σημειωθεί ότι ο «Κανονισμός Omnibus» αποτελεί τμήμα της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης στο πακέτο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (MFF), το οποίο βασίζεται σε μια ομόφωνη πολιτική απόφαση των κρατών-μελών.

Τροποποιήσεις 

Υπό τροποποίηση βρίσκονται και οι τέσσερις βασικοί κανονισμοί της ΚΑΠ, δηλαδή:

  1. Ο 1305/13 για την αγροτική ανάπτυξη.
  2. Ο 1306/13 για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ.
  3. Ο 1307/13 για τις άμεσες ενισχύσεις.
  4. Ο 1308/13 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων.

Ο επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, έχει ήδη αναφερθεί στα συγκεκριμένα σημεία που εστιάζει η Κομισιόν την προσοχή της. Παρά το γεγονός ότι εμφανίζει τις προτάσεις του υπό τον μανδύα των τεχνικών αλλαγών χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, με στόχο την απλοποίηση της ισχύουσας ΚΑΠ, ωστόσο πρόκειται για ριζικές αλλαγές που επανακαθορίζουν το περιεχόμενο και τους προσανατολισμούς της. Στην πραγματικότητα –άσχετα με το πώς θα βαφτίσουμε τη νέα κατάσταση–, η ΚΑΠ αποδυναμώνεται και περιθωριοποιείται ακόμη περισσότερο, υποκύπτοντας στις σύγχρονες προκλήσεις και διαφορετικές προτεραιότητες της ΕΕ. Δηλαδή, το προσφυγικό, την παρατεινόμενη οικονομική ύφεση, το Brexit και, γενικότερα, τις φυγόκεντρες τάσεις που συνεχώς ενισχύονται.

Όλα τα παραπάνω όχι απλά αφορούν τη χώρα μας, αλλά για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στα επόμενα φύλλα της «ΥΧ», η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα υποστεί έντονες επιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί.