Η Συμβολαιακή Γεωργία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες σε εκδήλωση στην AgroThessaly (φωτό + video)

Η Συμβολαιακή Γεωργία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες σε εκδήλωση στην AgroThessaly

Για την Συμβολαιακή Γεωργία και τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τους Αγρότες μίλησαν εξειδικευμένα στελέχη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς σε εκδήλωση που έγινε στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην 11η Πανελλήνια Αγροτική Έκθεση AgroThessaly.

Αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν οι πολλαπλές χρηματοδοτικές λύσεις, τα προγράμματα και οι δυνατότητες ολοκληρωμένης υποστήριξης που παρέχει η Τράπεζα για το σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Γενικότερα η Τράπεζα στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσίασε  τις νέες προτάσεις της για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη διευκόλυνση των επενδύσεων, τη μείωση των κινδύνων και την υποστήριξη της εξωστρέφειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Προτεραιότητα της είναι η εξασφάλιση ρευστότητας, μέσω χρηματοδοτήσεων που δεν αποτελούν απλά ροή κεφαλαίων, αλλά συνεισφέρουν και στην αντιμετώπιση των βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

Οι εισηγήσεις

  • Ο επικεφαλής της Ανάπτυξης Εργασιών του αγροτικού τομέα της Τράπεζας Πειραιώς Αλέξης Πολυτάκης παρουσίασε, στα πλαίσια της ενημερωτικής εκδήλωσης την νέα φιλοσοφία της Τράπεζας πάνω στον αγροτικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις. «Τα επενδυτικά εργαλεία είναι τα χρηματοδοτικά προιόντα που έχει η Τράπεζα στη διάθεση του αγροτικού κόσμου. Αυτά είναι τα μεσοπρόθεσμα δάνεια και επενδυτικές χορηγήσεις, το αγροτικό leasing, την συμβολαιακή γεωργία-κτηνοτροφία, ενώ η διάθεση είναι να χρηματοδοτήσουμε κάθε επενδυτικό σκοπό που έρχεται να υποστηριχθεί μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με σύγχρονους και ευέλικτους όρους. Εξαρχής υποστηρίξαμε την ανάγκη να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα, ώστε οι υποστηρικτικές δράσεις, όπως είναι οι επιδοτήσεις να είναι μόνο υποστηρικτικές και να μην αποτελούν το κύριο εισόδημα. Μέσα από μία επιχειρηματικού τύπου δραστηριοποίηση και εκπαίδευση των αγροτών μπορούμε να πάμε καλύτερα, έχοντας ως όπλο και τις παραπάνω υποστηρίξεις. Πολλά νέα εγχειρήματα, όπως οι Ομάδες Παραγωγών δείχνουν ότι αυτή η φιλοσοφία αρχίζει να διακατέχει νέους ανθρώπους και αυτό είναι ενθαρρυντικό».
  • Ο Γιάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε στην ομιλία του ότι «στην Έκθεση παρουσιάσαμε τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία και τις πρωτοβουλίες μας στον αγροτικό τομέα. Η αμφίδρομη επικοινωνία που έχει αναπτυχθεί με τους παραγωγούς και επισκέπτες στα πλαίσια της έκθεσης, μας έχει εκπλήξει ευχάριστα και μας γεμίζει με αίσθημα ευθύνης, σαν η πρώτη Τράπεζα που είμαστε όχι μόνο σε επίπεδο λιανικής πολιτικής, αλλά και στον συνεχώς αναπτυσσόμενο αγροτικό τομέα. Η προσέλευση του κόσμου στο περίπτερο μας είναι εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον μεγάλο, ιδιαίτερα για τα νέα προγράμματα ενόψει του νέου ΠΑΑ».

  • Ο Γιάννης Ζαχαρής, επικεφαλής του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας-κτηνοτροφίας της Τράπεζας, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα καινοτόμο» το πρόγραμμα και τόνισε τα εξής: «Εδώ και 4 χρόνια έχουμε εντάξει 250 επιχειρήσεις, μεταποιητικές κατά βάση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25.000 παραγωγοί, είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα του. Δεν έχουμε μείνει μόνο εκεί, αλλά αναπτύξαμε τα πολυετή συμφωνητικά της συμβολαιακής γεωργίας. Έτσι αν και καλύπτουμε βραχυπρόθεσμες ανάγκες των παραγωγών ,στα πολυετή συμφωνητικά καλύπτουμε ανάγκες σε πάγιο και ημιπάγιο κεφάλαιο. Τα οφέλη για τους παραγωγούς είναι η επίτευξη της αναγκαίας ρευστότητας για να ανταπεξέλθουν στις εισροές που έχουν για την καλλιέργεια τους ή την εκτροφή των ζώων. Πολύ έγκαιρα εγκρίνεται μια πίστωση πάνω στην κάρτα του αγρότη, ώστε ο παραγωγός να έχει ήσυχο του κεφάλι του για την πορεία της παραγωγής, αλλά και για την διάθεση του προϊόντος, μέσω του συμφωνητικού που έχει υπογράψει με την μεταποιητική εταιρία. Εφόσον παράξει ένα ποιοτικό προιόν θα πληρωθεί  έγκαιρα, αφού η Τράπεζα προεγκρίνει κεφάλαια κίνησης και στην επιχείρηση. Ως προς τις επιχειρήσεις, αυτές δημιουργούν ένα σταθερό δίκτυο προμηθευτών και εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ξέρουν από πριν τις ποσότητες και την τιμή του προιόντος, άρα κινούνται ανάλογα στην αγορά. Γενικότερα τα οφέλη σχετίζονται με την εξασφάλιση της πώλησης των προϊόντων, των παραγωγών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων/Συνεταιρισμών/Ομάδων Παραγωγών. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 50 προϊόντα προς 75 χώρες, εισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην Ελλάδα. Με την «Κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας», ο αγρότης καλύπτει έγκαιρα τις παραγωγικές ανάγκες του. Με το «Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής» τα προϊόντα γίνονται γνωστά στους τουρίστες, μέσω των συνεργαζόμενων ξενοδοχειακών μονάδων και με τη «Συμβολαιακή Αγροεφοδίων» επιτυγχάνεται μείωση του κόστους παραγωγής, διότι παρέχεται προνομιακή τιμολόγηση κατά την αγορά των αγροτικών εφοδίων.
  • Ο Νίκος Δεδούσης, στέλεχος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εργασιών του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς μίλησε για το μέγιστο χρηματοδοτικό εργαλείο των αγροτών, που είναι το ΠΑΑ. «Σαν Τράπεζα αναπτύξαμε τις δράσεις που αναμένουν οι αγρότες και οι Ομάδες Παραγωγών, προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα. Αναδείξαμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το ΠΑΑ. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κάνουν οι αγρότες και οι ΟΠ το επόμενο βήμα και μας θέλουν συμμάχους. Η Τράπεζα έχει όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους σχέδιο, διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο, εξειδικευμένα στελέχη που απαιτούνται για την σωστή ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού».
  • Ο Τάσος Νέττας, Περιφερειακός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλία αναφέρθηκε στο διευρυμένο δίκτυο που υπάρχει στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, με τα 40 καταστήματα της και πολλά περισσότερα σημεία εξυπηρέτησης. Όπως ανέφερε «η αγροτική τεχνογνωσία της Τράπεζας που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια του αγρότη να πρωταγωνιστήσει στην ελληνική ύπαιθρο. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως και τα στοιχεία της τραπεζικής συμβολαιακής  είναι μία ανάγκη και ταυτόχρονα ουσιαστική απαίτηση του αγροτικού κόσμου της χώρας και σε όλα αυτά η Τράπεζα είναι παρούσα και στο πλευρό του αγρότη».
  • Τέλος ο Γιώργος Κατσουράνης, Διευθύνων Σύμβουλος  του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξις εστίασε στη γνώση και στην πληροφόρηση που πρέπει να έχει ο παραγωγός και στον σχετικό ρόλο που παίζει το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη Α.Ε.», το οποίο έχει ένα πολύ ξεκάθαρο προσανατoλισμό: Να γίνει ένας σημαντικός πυλώνας για τη στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης στη χώρα που θα συμβάλλει ενεργητικά στην αλλαγή και την ανασυγκρότηση στους κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας στους οποίους θα παρέμβει. Ως οργανισμός επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά συνεργασίες, συνέργειες, δίκτυα και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα για να παρέχουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένες υπηρεσίες και λύσεις με βάση τις ανάγκες τους.  Έτσι, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην προσέλκυση νέων βιώσιμων πελατών για τον Όμιλο, αλλά και να ενισχύσουμε την πιστότητα και τη βιωσιμότητα των υπαρχόντων, συμπληρώνοντας με σημαντικές υπηρεσίες το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου». Συνεχίζοντας ο κ. Κατσουράνης υποστήριξε ότι «επενδύουμε στην ανάγκη της εκπαίδευσης των παραγωγών για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες αλλαγές που υφίσταται ο αγροδιατροφικός τομέας παγκοσμίως. Ένα πολύ βασικό συστατικό στοιχείο είναι η γνώση και η πληροφόρηση και φυσικά οι ικανότητες του παραγωγού, ώστε να αξιοποιήσει τα παραπάνω στοιχεία. Η «Εξέλιξη» έχει χτίσει κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα, που εστιάζουν σε 9 περιοχές. Μερικές από αυτές είναι: Η ηγεσία και το πως στέκεσαι και τοποθετείσαι στις προκλήσεις. Η στρατηγική και το πώς λειτουργείς, ποια τα απλά βήματα που κάνεις για να φθάσεις στον στόχο σου. Ακόμη γύρω σου υπάρχει ένα υποσύστημα με ανθρώπους και σχέσεις που πρέπει να διαχειρισθείς πολύ ενεργητικά, έχοντας στο μυαλό σου τα αμοιβαία οφέλη. Πρέπει επίσης να καταλάβεις τι σημαίνει να έχει το προιόν σου μια ταυτότητα και όταν λέμε ταυτότητα δεν εννοούμε την ταμπέλα, την ετικέτα, αλλά την συνολική εικόνα του προιόντος, από την παραγωγή μέχρι την προώθηση. Σε οικονομικά επίπεδα πρέπει να παρακολουθείς τα κόστη σου, να καταγράφεις την απόδοση σου, για να είσαι βιώσιμος. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά εφόδια που πρέπει να διαθέτεις, όταν απευθυνθείς στην Τράπεζα για να ζητήσεις να στηρίξει την επένδυση σου. Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Κατσουράνης μίλησε και για την εμπειρία του από τέτοιες παρουσιάσεις, όπως αυτή που έγινε στην Agrothessaly: Καταφέρνουμε να ξυπνήσουμε συνειδήσεις στον αγρότη, που δεν φαντάζονταν ότι τις διαθέτει. Κάποιοι λένε ωραία όλα όσα ακούμε, αλλά δύσκολα να γίνουν. Και τους απαντώ: όταν κοιτάζεις το εμπόδιο θα πέσεις πάνω του, αν κοιτάξεις παραπάνω θα το υπερπηδήσεις».