Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

γράφει ο Νίκος Λάππας

Τις τελευταίες ημέρες, δημοσιοποιήθηκαν κάποια στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την πορεία της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος. Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα όπου οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, η παραγωγή και οι εξαγωγές του μοναδικού αυτού προϊόντος αναμένεται να μειωθούν, και μάλιστα κατά 20%.

Βαμβάκι καλλιέργεια -

Η ΕΕ παρουσίασε την εικόνα του «κλεισίματος» της εμπορικής περιόδου των εσπεριδοειδών. Οι τιμές παραγωγού όλων των χωρών-μελών αυξήθηκαν, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου η μέση σταθμισμένη τιμή αντιστοιχούσε στο 52% της μέσης ευρωπαϊκής. Σε προϊόντα εποχής, όπως τα ροδάκινα και τα σιτηρά, οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες της Ευρώπης. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι τιμές των βασικών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί η άποψη ότι η Ελλάδα έκανε πολύ λιγότερα από αυτά που έπρεπε για να αντιμετωπίσει την κρίση της οζώδους δερματίτιδας, που απειλεί τα βοοειδή με αφανισμό.

Η εμφάνιση κρούσματος μετά από την περιοχή της Μακεδονίας στην Άνω Ακράτα της Αχαΐας, με τους αρμόδιους των περιφερειών να επικοινωνούν με τους αρμόδιους του υπουργείου για την εξεύρεση εμβολίων ή την εξαγγελία «σχεδίων έκτακτης ανάγκης», κάθε άλλο παρά καθησυχάζει.

Ανησυχία προκαλεί και κάτι ακόμα. Στις αρχές της εβδομάδας, συνεδρίασε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, με ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κτηνοτροφικής κρίσης. Από το μισό δισ. ευρώ που διανεμήθηκε, η Ελλάδα «πέτυχε» να λάβει το 1,7 εκατ. ευρώ ή το 0,3% περίπου!