Ιάκωβος Γκανούλης: Κακή η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία

Αυστηρές συστάσεις στους τοπικούς φορείς -κυρίως της Αυτοδιοίκησης- με τους οποίους συναντήθηκε σχετικά με τη συνετή διαχείριση του νερού, απηύθυνε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Ιάκωβος Γκανούλης, περιοδεύοντας στον Νομό Λάρισας.

ydatinoi-poroi-diaxeirisi-thessalia
-Διαφήμιση-
Delegate

Τόσο στον Δήμο Τεμπών, όσο και στον Δήμο Φαρσάλων, ο κ. Γκανούλης, ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, υποστήριξε ότι «η μέχρι σήμερα η διαχείριση των υδατικών πόρων στη θεσσαλική πεδιάδα δεν ήταν βιώσιμη και είχε αρνητικές επιπτώσεις με περιβαλλοντικό κόστος. Η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία δεν γίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Η φύση δημιουργεί κάθε χρόνο ένα απόθεμα νερού ανακυκλούμενο. Αν χρησιμοποιήσουμε παραπάνω νερό από το ανανεώσιμο, τότε χρησιμοποιούμε ένα απόθεμα το οποίο κάποια στιγμή θα στερέψει».

Ακόμη, ο ειδικός γραμματέας, αφού υπενθύμισε ότι «το 94% των πόρων χρησιμοποιείται στη γεωργία», σχολιάζοντας τη συμβολή των έργων του Αχελώου στην ενίσχυση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, επέλεξε να απαντήσει με ένα παράδειγμα, προκειμένου να εξηγήσει γιατί τα έργα του Αχελώου δεν αποτελούν την ιδανική λύση. «Είναι σαν να έχεις ανάγκη χρήματα, να ζητάς δάνειο από την τράπεζα χωρίς όμως να έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι σωστά τα χρήματα, με αποτέλεσμα σε λίγο να βρεθείς πάλι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Γκανούλης επεσήμανε, τέλος, ότι «χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με κεντρικό σχεδιασμό, στον οποίο σημαντικός θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΤΟΕΒ». Και, φυσικά, επανέλαβε την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα εκτέλεσης έργων μικρότερης εμβέλειας, αλλά ζωτικής σημασίας.

-Διαφήμιση-

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι του νομού ζήτησαν από τον ειδικό γραμματέα Υδάτων να συμβάλει στην προώθηση και χρηματοδότηση των σχεδίων τους, που αφορούν στην υπογειοποίηση των δικτύων, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες νερού από το επιφανειακό δίκτυο, στην κατασκευή φραγμάτων, κ.ά.