Διαδρομές θερμαλισμού στις Θέρμες Ξάνθης

Ο Δήμος Μύκης Ξάνθης υπέβαλε μαζί με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ του Δήμου Καβάλας, τους δήμους Mineralni Bani και Yakoruda, καθώς και το πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας και ΜΚΟ, πρόταση με ονομασία «Mineral Paths» στο CP INTERREG V-A Greece-Bulgaria 2014-2020, με αντικείμενο την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τζεμήλ Καπζά, το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, «έχει ως πρώτο στόχο τις υποδομές των εγκαταστάσεων κάθε δήμου, τη διαμόρφωση ενός κοινού τουριστικού προϊόντος και την προβολή αυτών». Σημειώνει ότι η πρόταση βρίσκεται σε reserve liste και η ελληνική με τη βουλγαρική πλευρά διαπραγματεύονται την ένταξη όλων των έργων. «Στοχεύουμε στην ανακαίνιση των λουτρών στις Θέρμες και, μαζί με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε, θα ολοκληρωθεί η επένδυση στον ιαματικό τουρισμό». Επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι ο ιαματικός τουρισμός να φέρει έσοδα στον δήμο και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Παράλληλα, όπως ο ίδιος προσθέτει, χρειάζονται νέοι χώροι εστίασης για να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες.

Επισήμως ιαματικά

Ο κ. Καπζά αναφέρει ότι ολοκλήρωσαν ένα έργο για το Κεντρικό Υδροθεραπευτήριο που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση. «Εντάξαμε ένα έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης, ύψους 600.000 ευρώ, το οποίο ολοκληρώνεται. Επίσης, με 200.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο επισκευάσαμε έναν παλιό διώροφο ξενώνα στον οποίο ο πρώτος όροφος διαμορφώθηκε σε χαμάμ, ξεχωριστά για άντρες και γυναίκες, ενώ στον πάνω διαμορφώνουμε έξι δωμάτια. Μέρος της χρηματοδότησης του διασυνοριακού προγράμματος θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης». Το χαμάμ αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα.

Ο ορεινός Δήμος Μύκης Ξάνθης με τους 1.200 καπνοπαραγωγούς επενδύει στρατηγικά στον ιαματικό τουρισμό για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας
Ο ορεινός Δήμος Μύκης Ξάνθης με τους 1.200 καπνοπαραγωγούς επενδύει στρατηγικά στον ιαματικό τουρισμό για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας

Επίσης, διεκδίκησαν την αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών. «Δώσαμε μεγάλη μάχη να πιστοποιήσουμε τα νερά ως ιαματικά και υπάρχει έγκριση από το υπουργείο Τουρισμού». Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται ως υπέρθερμο, νατριούχο, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, θειούχο, καλιούχο, λιθιούχο, βρομιούχο, φθοριούχο, ολιγομεταλλικό, υποτονικό ιαματικό νερό, με θερμοκρασία 52οC. Για λουτροθεραπεία, ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού και περιφερικού αγγειακού συστήματος, δερματικές παθήσεις. Για ποσιθεραπεία, ενδείκνυται για παθήσεις του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος.

Συνοριακά οφέλη

Οι Θέρμες απέχουν 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας και συγκεκριμένα τον συνοριακό σταθμό Αγίου Κωνσταντίνου. Ο δήμαρχος σημειώνει ότι ξεκίνησαν οι εργασίες στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Εχίνος. «Η ολοκλήρωση του έργου θα αποτελέσει εναλλακτικό εργαλείο για την ανάπτυξη περιοχής», σχολιάζει, εξηγώντας τον σημαντικό ρόλο του Mineral Paths. «Στόχος μας είναι ο τουρίστας που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Καβάλας να ωφεληθεί από το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων στην Καβάλα, να έρθει ακολούθως στις Θέρμες, μετά να ανέβει στο Mineralni Bani της Βουλγαρίας και, τέλος, στο Yakoruda για να ολοκληρωθεί ο κύκλος». Ο δήμαρχος Μύκης εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια ο ιαματικός τουρισμός θα αποτελέσει ισχυρό κομμάτι του ελληνικού τουρισμού.