ΙΕΛΚΑ: Στα 5,50 ευρώ/κιλό η μέση τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ

Δέσμευση ακατάλληλων τροφίμων στον Πειραιά
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στα 5,50 ευρώ/κιλό διαμορφώνεται η μέση τιμή του αρνιού αυτές τις μέρες στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η ελάχιστη τιμή που εντόπισε το Ινστιτούτο είναι στα 5,30 ευρώ/κιλό.

-Διαφήμιση-

Αντίστοιχα για το κατσίκι η μέση τιμή για το κατσίκι τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι στα 6,50 ευρώ/κιλό.

Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων που έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να παρουσιάζονται συγκρατημένες και σημειώνει ότι το μέσο τυπικό καλάθι του 2017, τουλάχιστον στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, υπολογίζεται σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016.

Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά διαδραματίζει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές, ενώ ο καταναλωτής που θα αφιερώσει χρόνο στην αναζήτηση αυτών των προσφορών μπορεί να εξοικονομήσει άνω του 20% της δαπάνης του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το τυπικό καλάθι του Πάσχα, την Μεγάλη εβδομάδα υπάρχει κάποια εκπτωτική προωθητική ενέργεια, αρκετές από τις οποίες φτάνουν και στο 50% της τιμής.

Παράλληλα φαίνεται ότι το εύρος των τιμών και προϊόντων που έχει να επιλέξει ο καταναλωτής είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα σε διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ και διαφορετικά προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εξάδα αυγών πωλείται από 1,19 ευρώ έως 2,46 ευρώ με ένα εύρος τιμής 52%. Οι ελληνικές ντομάτες πωλούνται το κιλό από 1,33 ευρώ έως 1,85 ευρώ με ένα εύρος τιμής 28%. Το αλεύρι για όλες τις χρήσης το κιλό από 0,65 ευρώ έως 0,97 ευρώ με ένα εύρος τιμής 33%. Τα 500 γρ. βούτυρο πωλούνται από 3,98 ευρώ έως 7,68 ευρώ με ένα εύρος τιμής 48%. Η φέτα (βαρέλι) πωλείται το κιλό από 5,68 ευρώ έως και 8,59 ευρώ με ένα εύρος τιμής 34%. Το γιαούρτι το κιλό πωλείται από 2,25 ευρώ έως 3,6 ευρώ με ένα εύρος τιμής 38%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-Διαφήμιση-
Delegate